Jüri Pihl hoiatab: allilm trügib jõuga poliitikasse

24. mai 2001, 08:08

Kaitsepolitsei peadirektor Jüri Pihl tunnistas majanduskuritegevuse ülevaates esimest korda avalikult, et kurjategijad suudavad Eestis mõjutada poliitikuid, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Kahjuks võib 21. sajandi alguses Eestis täheldada grupeeringute soovi värvata oma ridadesse korrumpeerunud ametnikke ja poliitikuid, suunata oma inimesi riigiametitesse ning osaleda ise aktiivselt erakondade tegevuses,? teatas Pihl Pärnus ettevõtlusalasel julgeolekuseminaril.

?On selge, et rahastades valimisi, soovib organiseeritud kuritegevus võimule pürginutelt ka vastuteeneid,? nentis Pihl.

Kapo peadirektori ettekanne põhines viimaste aastate analüüsil, kui julgeolekuteenistust huvitas, kas Eestis võimutsev vene allilm rahastas 1999. aastal Tallinnas kohalike valimiste ajal Keskerakonna valimiskampaaniat.

Kuigi kapo pressiesindaja väitel pole nad viimaste valimiste ajal toimunud parteide rahastamist uurinud, laekus Eesti Päevalehe andmeil kapole toona info, et vene allilma ja Keskerakonna kokkulepet võisid vahendada jurist Margus Fink, tollane Tallinna abilinnapea Eve Fink ja endine politseiameti juht Ain Seppik.

?Pihli väide, et allilm tuleb poliitikasse on absoluutselt õige, kuid minu hinnangul pole ta vaatamata aastaid kestnud pingutustele sinna jõudnud,? ütles Seppik.

?Mis puutub väitesse, et mina või perekond Fingid olime Keskerakonna valimiskampaanias allilma rahastamise vahemeesteks, siis on see laim täies ulatuses. Ma ei näe endal ja vene allilmal mingit kokkupuudet,? lausus Seppik.

Pihli väitel jagunevad allilmalt poliitilistelt jõududelt rahalise toetuse eest küsitavad vastuteened kaheks.

Grupeeringute esimene eesmärk on suurendada oma mõju riigiorganites, suunates allilmale lojaalsed isikud riigivaraga tegelevate struktuuriüksuste võtmepositsioonidele või õiguskaitseorganitesse.

Teine organiseeritud kuritegevuse poliitikasse pürgimise eesmärk on Pihli sõnul otsene rahaline kasu, mis saadakse riigiprojektides variisikute kaudu osaledes või otseste eraldistena eelarvest, näiteks hüvitustena.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing