Kirevad lilled vanasse potti

Maris Paalvelt 25. mai 2001, 00:00

Suvelillede külluslik valik annab võimaluse muuta aed või maja ümbrus igal aastal eriilmeliseks, kordumatuks.

Kellel aias rohkesti ruumi, võib fantaasial vabalt lennata lasta ja kogu aia kirevusega täita, teistel tuleb kasutada lillekastide või amplite abi.

Viimaste tarvis ei maksa siiski kohe kauplusse tõtata, sest lillede kirevuse tõstavad kaasaegsete plastmassnõude asemel hoopis enam esile ajahambast puretud ämbrid, potid ja kannud. Ära ei maksaks põlata ka vana sanitaartehnikat.

Pärast öökülmade ohu möödumist on sobiv aeg istutada lillekastidesse suvelilli. Rippuvatest taimedest sobivad selleks mitmed pelargooni sordid, lopsakad rippbegooniad, toonide valikus lillast sinise ja valgeni ulatuvad ripplobeeliad, tagasihoidlike lumivalgete õitega bakopa, sinine tiiviklill ja leekivpunane raudürt.

Eelnimetatud lillede vahele sobib istutada õitsvate suvikute kõrval värskendavana mõjuvaid lehtdekoratiivseid suvelilli. Niisugused taimed on näiteks käokuld, ilunõges, koldnõges ja luuderohu lehti meenutavate lehtedega mikania, mis sobib hästi ka varjulisse kohta.

Lillekasti istutatud taimede vahele võib seada ka mõne kipslille või vanaemadeaegse fuksia. Viimane kasvab hästi varjus ning võib õide puhkeda ka järgmisel aastal, kui ta veidi tagasi lõigata ja jahedasse ruumi talvituma viia.

Need lillenautijad, kes suuri muudatusi ei armasta, võiksid proovida väiksematega. Paljudele tuttava kõrge ja madala peiulille sortide asemel võiks proovida kasvatada hoopis väikeseõielist peiulille. Vastupidiselt varemmainitutele on sellel küll väga tagasihoidlikud kollased õied, see-eest on neid aga rohkesti.

Veel võiks vahelduse mõttes proovida, kuidas sobivad aeda või lillekasti petuuniad, lobeeliad ja balsamiinid.

Suuremate pindade puhul võiks äärtesse istutada madalamaid suvikuid, minnes järk-järgult üle kõrgemate liikide ja sortideni. Näiteks võiks peenra äärde istutada kivikilbiku, selle kõrvale rahustavat tooni viltlehe, siis lutiklille ja seejärel kulmineeruvana riitsinuse.

Eeltoodud valikuga kaetud pind tuleb ühtlaselt lilla tooniga. Samas võimaldavad teadlikult valitud lilled moodustada ka siniseid, valgeid või oran?e lillekaste ja -peenraid.

Istutaja valik võib langeda näiteks püsikutele või hoopis põõsaste-puude kasuks. Nii sobivad lillekasti madalakasvulise hiina kadaka ja kirju kadaka sordid, aga ka küllalt levinud kanada kuusk.

Need, kellel huvi taimede pügamisega neile soovitud kuju anda, võiksid eelistada lehtpuid ja -põõsaid. Igal juhul saab hea tulemuse erinevaid enela liike, näiteks lumivalgete õite ja lookas okstega ?Grefsheimi? ja jaapani enela sorti ?Little Princess?, koos kasutades.

Puude-põõsaste kastidesse istutamine annab võimaluse ka aeda hõlpsalt ümber kujundada: järgmisel aastal võib kastid lihtsalt teise kohta tõsta.

Kes soovivad aga ilu kergema vaevaga, võivad panuse teha hoopis valgele, kollasele või lillale lillemurule. Paar ruutmeetrit lillemuru läheb maksma kuni 30 krooni, õiteilu pakub ta aga juuni lõpust kuni külmadeni ? seda muidugi juhul, kui peatselt seemet külvama tõtata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:09
Otsi:

Ava täpsem otsing