Eestit läbib radioaktiivtransiit

28. mai 2001, 17:12

Kolm firmat on Eestis tegelenud keskkonnakaitsjate pidevas fookuses asuva äriga: kõrgenenud radioaktiivsusega kaupade, ainete või materjalide transiidiga. Eesti kiirguskeskuse andmetel veeti eelmisel aastal Eestist läbi tuhandeid tonne tsirkooniumi ja kolumbiiti.

Tolli- ja piirivalveametnikud panid eelmisel aastal piiri kinni ka T?ehhis toodetud, osadeks lahti võetud, konteinerites veetavate väikelennukite ees. Nende tiibadele paigutatud ning radioisotoope sisaldavad külmumisandurid panid piiri radiatsioonikontrolli väravad häire alla.

?Kui tahate, et teie kaup liiguks tõrgeteta, pöörduge meie poole? ? kiirguskeskuse asejuhataja Toomas Kööp kutsub kõiki radioaktiivse kaubaga tegelevaid firmasid pabereid korda ajama. Muidu ähvardab kaupa piiril nii riiki sisse tuues kui ka välja viies halastamatu tagasisaatmine.

Kui mõni firma tahab radioaktiivsusega kaupa vedada, tuleb kiirguskeskuse ametnikel vahel ka kohal käia kauba radioaktiivsuse taset mõõtmas, et veenduda, kui ohtlik on aine ümbritsevatele inimestele.

Tsirkooniumi ja kolumbiiti veetakse Eestist läbi raudteega. Radioaktiivselt saastatud tsisterne on veetud meritsi ning lennukeid autodega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing