Kalev Kukk: Riigi võlastrateegias toimub pööre

28. mai 2001, 16:24

Homses Äripäevas kritiseerib riigikogu liige Kalev Kukk riigi võlastrateegiat. Järgneb refereering.

Eestit on postsotsialistlike riikide seas seni eristanud äärmiselt vaoshoitud laenupoliitika ja samas hoidumine anonüümse otstarbega riiklikest võlakirjadest. Kunagisi TAAS-i võlakirju võiks ses suhtes pidada pigem reeglit kinnitavaks erandiks. Kas ja millal lükatakse uks valla tõeliselt võlgu elamisele, on küsimus, millele annab vastuse aeg.

Võlakirjadega näib asi minevat kiiremini ? Riigikogus on järge ootamas eelnõu, millega tehakse tee lahti oma eurobondidele. Eesmärk on seejuures iseenesest õilis: leida raha kaugseire radarisüsteemi ostuks (15,3 miljonit eurot) ja refinantseerida varasemaid välislaene.

Kui aga senise selgelt suunitletud ja seejuures valdavalt rahvusvahelistelt finantsinstitutsioonidelt laenamise asemele nihkub anonüümne laenamine raha- ja kapitaliturgudelt, võib rääkida tõsisest pöördest riigi võlastrateegias. Pealegi on sedakorda tegemist kahe täiesti eriilmelise taotluse juures n-ö nööbile (mittevaidlustatav radarilaen) omamoodi pintsaku (varasemate laenude refinantseerimine) külge traageldamisega.

Kuivõrd kavandatavad võlakirjad on viieaastase lunastamistähtajaga, vajab põhiosa emissioonist taas refinantseerimist. Puhtteoreetiliselt tuleks tõdeda, et pikaajalisi kohustusi asutakse refinantseerima oluliselt lühemaajalistega, mis tähendab eksimist majanduse n.ö. kuldreeglite vastu. Et seda teha, peavad olema kaalukad põhjused. Samas on refinantseerimist ootavate laenude loetelus ligi 10 miljoni euro ulatuses neidki, mille tähtaeg kukuks 2003. aasta kevadeks niigi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing