Näited pankrotihaldurite kuritarvitustest

29. mai 2001, 00:00

Möödunud aastal jättis riigikohus jõusse madalama astme kohtute poolt ametiseisundi kuritarvitamises süüdi mõistetud pankrotihalduri Indrek Uudekülli. Uudekülli karistati RAS Luunja pankrotihaldurina toime pandud ametiseisundi kuritarvitamise eest tingimisi üheaastase vabadusekaotusega ning kohus võttis mehelt ära õiguse töötada materiaalsete väärtuste liikumist korraldaval ametikohal kolme aasta jooksul.

Uudeküll müüs Luunja sovhoosi vara seadusevastaselt. Ta müüs Luunja varad maha kohe pärast majandi pankroti väljakuulutamist Tartu maakohtus 1996. aasta kevadel, kuigi ringkonnakohus tühistas pankroti pool aastat hiljem. Enne pankrotiotsuse tühistamist jõudis Uudeküll kõik Luunja varad pankrotiseadusevastaselt 3,5 miljoni krooni eest maha müüa. Selleks, et saaks Luunja sovhoosi hobused kiiresti rahaks teha, müüs Uudeküll hobused maha kiiresti rikneva kauba pähe. Luunja pankroti tõttu kaotas töö ligi 100 inimest.

Politsei hinnangul tekitas Uudeküll oma tegevusega kahju 364 000 krooni. Lisaks Uudeküllile süüdistas politsei majanduskuritegudes RAS Luunja viimast juhti Aare Leidikut ja ärimees Peeter Sepperit, kuid mõlemad mõisteti nii linna- kui ringkonnakohtus õigeks.

___________________________________________

Oru turbakombinaadi pankrotihaldur Andres Kuusk on teine pankrotihaldur, kelle kohus on eksimuste eest süüdi mõistnud. 1997. aasta juunis viskas Andres Kuusk pommiähvarduse tõttu Jõhvis autost välja koti, milles oli turbakombinaadi töötajate vallandamistasudeks mõeldud 600 000 krooni. Demineerijad leidsid Kuuse auto tagaistmelt väikese võimsusega pommi, mis lõhati. Pomm oleks plahvatades autos olnud pankrotihaldurit ja trubakombinaadi pearaamatupidajat ilmselt ainult ehmatanud. Kohus karistas Andres Kuuske sularaha vedamise eeskirja rikkumise eest.

___________________________________________

Hulgifirma Ovekor pankrotihaldur Milvi Suursaar sõlmis pankrotitoimkonna loata enda firmaga õigusabilepingu, tasus võlgniku arvel oma büroo renti ja võttis laenu tütrele maja ehitamiseks. Milvi Suursaarele kuuluv firma OÜ Dilemma sai pankrotis Ovekorile õigusabi osutamise eest ja büroo rendina kokku üle miljoni krooni. Lisaks sai sama õigusbüroo Ovekorist kaks korda laenu, kokku 2,1 miljoni krooni eest. Laenu sai ka Suursaarele kuuluv OÜ Sansara.

Lisaks laenas Suursaar Ovekorilt pankrotitoimkonna loata ja kirjaliku laenulepinguta endale 150 000 krooni ja käis selle raha eest koos tütrega reisimas Iisraelis.

Suursaar avas pankrotitoimkonna teadmata ka Ovekori nimel konto Merita pangas ja kandis sinna üle miljoni krooni Ovekorile laekunud raha.

___________________________________________

Hoolimata oma rikkumistest on Indrek Uudeküll ja Milvi Suursaar edasi justiitsministeeriumi poolt atesteeritud pankrotihaldurite nimekirjas, mis näitab, et justiitsministeerium aktsepteerib pankrotihaldurite eespool kirjeldatud rikkumisi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:33
    Otsi:

    Ava täpsem otsing