Merike Ojasson • 29. mai 2001 kell 9:12

Intervjuu likvideeritava Peipsiääre valla vallavanemaga

Rahandusministeeriumis valminud valdade hindamise tabeli järgi on üks kehvemini toimetulevatest valdadest Tartumaal asuv Peipsiääre vald. 1004 elanikuga valla aastaeelarve on 5,2 miljonit krooni, millest 2,4 miljonit ehk ligi pool moodustab riigi dotatsioon.

Intervjuu vallavanem Tatjana Avramenkoga

€ Millega Peipsiääre valla inimesed põhiliselt tegelevad?

Põhiliselt tegeletakse kalapüügiga, praegu on see keelatud, sest järv on suletud. Töötab fileevalmistamise tsehh. Teine tegevusala on sibulate kasvatamine. Veel on vallas tööandjateks kümnekonna inimesega õmblustsehh, kultuurimaja, põhikool, väike kala-sibula restoran, postkontor ja ambulatoorium.

€ Mismoodi vald rahaliselt hakkama saab? Millest valla eelarve koosneb?

Meil on veerand inimestest pensionärid ja invaliidid, üksikisiku tulumaksu ei laeku. Palju on ka töötuid. Elame riigitoetusest, nagu ikka vallad. Õnneks võlgasid veel ei ole, tuleme omadega välja.

€ Mismoodi tulevane valdade liitmine teie valda puudutab? Millised on meeleolud ühinemiste suhtes?

Meie rahvas ei taha üldse ühineda, sest meie naabervallad on võlgades. Viimase kava järgi peaks maakonda jääma viis valda ja kaks linna. Aga näiteks Kallaste linnal on suured võlad. Kuni 2010. aastani peavad nad igal aastal maksma võlgasid peaaegu 400 000 krooni, alates 2003. aastast peavad nad maksma aastas 500 000 krooni. Kust nad rahad võtavad? Praegu raha ei ole, kust see siis tuleb?

€ Kas usute, et vald saaks ikkagi ka iseseisvalt hakkama?

Päris ilma riigi dotatsioonita muidugi ei saa, see on selge. Aga siiani vald ikkagi elas ja me elaksime samal tasemel ikka edasi. Juhul, kui läheb aga nii, et ülesandeid pannakse vallale juurde, aga raha ei anta, siis on muidugi raske. See on ju teada, et ilma toetuseta elavad ainult mõned Harjumaa vallad.

Ma ei saa ikkagi aru, et mis vahe on selles, kui me ühineme vallaga, kellel on väga suured võlad, mis see ikkagi annab. Mis meil sellest tolku.Näiteks kui vallad liidetakse, hakkab keskuses olev üksus kõigepealt oma võlgasid likvideerima. Ta ei ole huvitatud ääremaa arendamisest.Me ei näe ühinemises mingit perspektiivi. Kui käsevad, siis me lähme. See on täitsa vägivald, ma ei usu, et elu sellest paremaks läheb.

Hetkel kuum