Ülo Toomsalu • 29. mai 2001 kell 6:19

Võimuliit üritab kommunismi leinapäevaks hukka mõista

Kuigi koalitsiooninõukogu toetas eile Isamaaliidu ja Mõõdukate algatust kuulutada 14. juunil kommunism riigikogus kuritegelikuks, pole võimuliidu osapooled suutnud avalduse teksti osas ühist keelt leida, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Esitatud eelnõu tekitas mõningaid lahkarvamusi,? ütles koalitsiooninõukogu esimees Andres Tarand. Tema sõnul peab avaldus olema sõnastatud nii, et see ei annaks võimalusi vääritimõistmiseks.

?Sinna ei tule ühtegi lauset, millega algatada jälitamist ja repressioone endiste NLKP liikmete suhtes, kes on ka praegu oluline osa ühiskonnast,? lausus Tarand. ?Konkreetsete kuritegude eest saab süüdistada üksikuid vanemaid inimesi. Ülejäänud seltskond ei pea midagi halba kartma. Me ei vasta samade vahenditega.?

Riigikogu pöördumine peab Tarandi väitel olema koostatud Eesti vaatepunktist, et seda ei saaks tõlgendada sekkumisena teiste riikide siseasjadesse. ?Maailmas on mitmeid legaalselt tegutsevaid kommunistlikke parteisid,? lisas Tarand.

Isamaaliidu aseesimehe Mart Nuti sõnul on sihiks anda eelnõu menetlusse homme, et riigikogu jõuaks selle suurküüditamise 60. aastapäeva ajal heaks kiita. ?Avalduse lõplik tekst on veel koostamisel, sest sinna tuleb sobitada ka Mõõdukate ja Reformierakonna parandusettepanekud,? märkis Nutt. ?Seisukoht tuleb võtta inimsusevastaseid kuritegusid toime pannud organisatsioonide ? NLKP, KGB ja ka ÜLKNÜ suhtes.?

Reformierakonna fraktsiooni liikme Ignar Fjuki sõnul suhtub ta hetkel kavandatavasse deklaratsiooni skeptiliselt. ?See eelnõu variant, mida mina nägin, oli küll nagu puder ja kapsad,? lausus Fjuk. ?Tekst ei väljendanud seda eesmärki, mida tahetakse saavutada. Praegu tormatakse, kuid sisu on jäänud tahaplaanile.?

Fjuki väitel peaks avaldus hoidma lahus NLKP kui organisatsiooni ja Nõukogude Liidu kui riigi Eesti vastu tehtud kuriteod ning sisaldama tegevusjuhist tulevikuks. ?Tekst on ka silmakirjalik, kuna selles ei räägita venestamisest mitte ühtegi sõna,? lisas Fjuk.

Hetkel kuum