Rahvas tahab presidendiks supermeest

30. mai 2001, 10:09

Eesti rahvas näeb avaliku arvamuse küsitluse põhjal Eesti presidendina heerost, üliinimest, keda imetleda ja ülistada, kirjtab Eesti Päevaleht.

Samas lääne kultuuris poliitilistelt juhtidelt nõutavat eeskujulikku pereelu Eestis veel esiplaanile ei seata.

?Eesti kultuuris on alati olnud kalduvus soovile juhti ülistada ja imetleda,? ütles psühholoog Aleksander Pulver küsitlustulemusi kommenteerides. ?Ei taheta tervisest pakatavat presidenti, vaid tarka ja ülivõimetega inimest,? rääkis ta.

?Ma ei tea ausalt öeldes, kas sellist inimest üldse eksisteerib,? lausus Pulver.

Peeter Tulvistet ja Toomas Savi võrreldes soosivad Pulveri sõnul need tulemused presidendina akadeemikut ja endist Tartu Ülikooli rektorit Tulvistet.

?Tulviste kasutab akadeemilist, sisemistele väärtustele apelleerivat kuvandit,? rääkis imagoloog Inga Raitar. ?Tänu osalisele kattuvusele Lennart Meri kuvandiga on Tulviste siin eelisseisus.?

?Tarkuse, teadmiste ning aususe ja põhimõttekindluse väärtustamine on igati ootuspärane,? märkis Belgia Leuveni ülikooli filosoofiaprofessor Anu Realo. ?Eesti president peaks olema intelligentne, kompetentne ja kindlameelne ? just nii nagu seda ka Ameerika Ühendriikides edukate presidentide puhul on eeldatud,? lausus Realo .

?Eelkõige tervisest pakatavat presidenti ei oodata,? märkis Pulver.

Raitari sõnul on suhteliselt väiksema tähtsusega omadusteks peetu osas eelis Toomas Savil. ?Savi puhul on tegu ameerikaliku, heale välimusele, õnnelikule perekonnale ja rahvamehelikkusele toetuva imagopildiga,? rääkis Raitar.

?Küsitlustulemused on üsna ootuspärased, kuid silma torkab, et meie rahval on muude isikuomadustega võrreldes suhteliselt vähetähtis, kui korralik pereinimene presidendikandidaat on,? ütles reklaamiagentuuri Kolm Karu juhataja Olav Osolin. ?See pole eriti üllatav, sest ka Edgar Savisaare omaaegne abielulahutus ei läinud valijatele kuigivõrd korda ning konkurendid ei kasutanud seda tema ründamiseks.?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing