Ametnikud hakkavad kodus tööle

Merike Ojasson 31. mai 2001, 00:00

Rahandusministeeriumis hakati kodus töötamise ideed arutama paar kuud tagasi. ?Idee on selles, et kui inimesel on vaja keskenduda mõne konkreetse tööülesande täitmisele, näiteks koostada mõni dokument, võib ta seda ka kodus teha. Põhilise osa tööajast on töötajad ikka kontoris, kodus võib töötada teatud arvu päevi kuus. Selleks fikseeritakse kirjalikult, millist ülesannet inimene kodus täidab ning milline peab olema tulemus,? selgitas ministeeriumi personaliosakonna juhataja Ele-Mall Vainomäe.

Ühtegi suurt ohtu Vainomäe kodutöö juures ei näe. Kui, siis seda, kui koju läheb korraga tööle nii palju inimesi, et see võiks hakata häirima osakonna tööd. Seda aga saab reguleerida osakonna juhataja.

Plusspoolele kannab ta võimaluse keskenduda ühele tööülesandele. Inimese töökoht jääb ministeeriumisse alles ja enamik tööülesannetest täidetakse ikkagi kontoris olles. ?Seetõttu ei tule ka töös ümberkorraldusi, kodus võib mõned päevad kuus töötada inimene, kelle töö iseloom seda võimaldab, kellel on arvuti ja internetiühendus,? lisas Vainomäe.

Justiitsministeeriumi infosüsteemide osakonna projektijuht Mehis Sihvart töötab kodus keskmiselt ühe päeva nädalas. Tema sõnul lubab selline tööstiil paremini keskenduda tööülesandele, miinustena nimetas Sihvart kohustust ilmuda ootamatutele koosolekutele. ?Minuni ei jõua töö juures tekkiv probleemide müra, samuti saan kodus luua endale täpselt sobiva töökeskkonna,? loetles Sihvart kaugtöökoha eeliseid.

Põllumajandusministeeriumis on kodutöötajaks õigusaktide keeletoimetaja. ?Kui selline töömeetod end praktikas õigustab, kavatseb ministeerium järgmisel aastal kodutöökohti juurde luua,? lubas pressiesindaja Kai Maran.

Haridusministeeriumis on kodus töötane võimalus neile, kes jäävad pärast ministeeriumi Tartusse kolimist Tallinna tööle. Kahe-kolme töötajaga käivad praegu selleteemalised läbirääkimised.

Majandusministeeriumis ei ole kodus töötamise võimalust arutatud seetõttu, et seal toimub palju töögruppide kokkusaamisi. Samas ei välista ministeeriumi kantsler Marika Priske võimalust, et tulevikus saab osa tööd ka kodus teha.

Kaitseministeeriumis on kodutöö välistatud. ?Arvestades meie töö spetsiifikat ja dokumentide eripära ei kujuta seda küll ette. Küll on ministeeriumil lepingulisi töötajaid, kes teevad ministeeriumist väljaspool tõlke- või korrektuuritöid,? ütles avalike suhete osakonna juhataja Madis Mikko.

Kultuuri- ning teede- ja sideministeeriumis tekitab küsimus kodutöötajate kohta ainult lõbusat elevust. ?Ei, meil pole seda küll üldse arutatud,? kinnitas kultuuriministeeriumi pressiesindaja Reet Weidebaum.

Teede- ja sideministeeriumi pressiesindaja Kuldar Väärsi sõnul on inimesi niigi vähe ja needki üsna hajutatud, kellegi kodustöötamisest pole juttu olnud. Ideed ei ole arutatud ka sise- ega sotsiaalministeeriumis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing