Farma blufile Moskvast kinnitust leidmas

Väinu Rozental 31. mai 2001, 00:00

Tallinna Farmaatsiatehase aktsia hind kerkis 25. septembril rekordilise 212,5 kroonini. Viisteist päeva hiljem saabus krahh ? aktsia kukkus esimese 10 minutiga üle 50 protsendi.

Tõuke selleks andis Äripäeva ajakirjanike Kaja Kooviti ja Väinu Rozentali artikkel, mis paljastas farmaatsiatehase juhtide vale.

Moskvasse komandeeringusse lennates olime enam-vähem kindlad, et Farma on oma Moskva projektide kohta bluffinud ning meil õnnestub seda tõestada. Veendumuse selleks andsid Farma poolt ajakirjanikele lubatud Moskva sõidu ärajätmine ja Farma konkurendi Läti ravimitootja Olainfarmi paljastused ajakirjanduses.

Et Moskvas vaid ühe päevaga veenvat materjali hankida, tuleb kodus eeltööd teha ? leida kontakt Moskva farmaatsiaringkondi tundva spetsialistiga. Farma projektidega seotud moskvalastega võtame ühendust alles hotellis, sest ei soovi, et info meie kohalolekust jõuaks varem Tallinna Farmaatsiatehase juhtide kõrvu.

Esimene käik on Zubovskaja tänaval asuvasse keemia- ja farmaatsiainstituuti, kus peaks asuma Tallinna Farmaatsiatehase toodangut pakendav Eesti-Vene ühisfirma Mostal. Instituudi sekretär juhatab meid mööda kõledat koridori vähe uhkema ukse juurde. Uks jääb suletuks, sest keegi ei oska öelda, kus võtme omanik, Mostali peadirektor Aleksandr Lõssenko parasjagu viibib. Õnneks on kohal keemiakeskuse peadirektor, Venemaa teaduste akadeemia akadeemik Robert Glu?kov, kes ühtlasi on ka Mostali juhatuse liige. ?Me alles plaanime Tallinna Farmaatsiatehases toodetud ravimeid instituudi territooriumil ladustama ja realiseerima hakata,? on Glu?kov pika pinnimise peale sunnitud tõdema ning lisab, et apteekide keti rajamine on Mostali väga kauge tulevikuplaan. Skoor üks null Farma kahjuks, võtame istet päevinäinud autos, mille juht keerab nina Moskvast umbes 30 kilomeetri kaugusel asuval ?t?olkovo rajoonikeskuse suunale.

Võtab aega, enne kui ?t?olkovo vitamiinitehase pääslat valvavad laigulises vormis automaaturid saavad kusagilt ülevalt poolt käsu ajakirjanikud Pribaltikast sisse lasta. ?Ei mingit pildistamist tehase territooriumil,? kommenteerib meiega kaasa loivav laiguline Äripäeva fotograafi Sven Arbeti ühemõttelist tegevust resoluutselt. ?Tehase värava taga võita kasvõi tantsu lüüa.?

Kontoris järgneb järjekordne veenmisvoor, mis päädib sellega, et sekretär valib parasjagu sõidus oleva direktori Sergei ?katovi mobiiltelefoni numbri. ?Sergei Nikolajevit? on nõus rääkima,? küünitab sekretär lõpuks telefonitoru üle laua.

?katov on kidakeelne. Jah, Tallinna Farmaatsiatehase omanikud on temaga ühendust võtnud. Ei, ta ei oska öelda, kas läbirääkimised ühisprojekti üle üldse kunagi lepinguni jõuavad. ?Tallinna Farmaatsiatehase toodangut pole ?t?olkino vitamiinitehases kunagi pakendatud,? kinnitab direktor.

Kuigi skoor on kaks null Farma kahjuks, ei jää meil värava taga tantsuks aega ? lennuki väljumiseni on loetud tunnid.

Sellest, et Moskva reisi lõppskoor kujuneb hoopis üks null meie kasuks ehk tulemus pärjatakse Bonneri ajakirjanduspreemiaga, ei osanud me Moskva?Tallinna lennukile astudes veel undki näha.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:07

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing