Havera kodukontor asub õues

Indrek Kald 31. mai 2001, 00:00

Leppikule võimaldas mitmest ettevõttest koosnev Havera Grupp koduse töökoha juba aasta aega tagasi. Seni töötab ta enamuse ajast küll kontoris, kuid töö konkreetne asukoht sõltub töö iseloomu kõrval ka lihtsalt tujust, tunnistab ta ja viitab sülearvutiga majast väljas töötamise võimalusele.

Kontoris ootab Leppikut lauaarvuti, kodus kasutab ta sülearvutit. Internetti sukeldub ta kodust sissehelistamisteenuse abil. Kui Eesti Telefon hakkas pakkuma kodukasutajale suunatud interneti püsiühendust Atlas Light, siis kaalusin sellega liitumist, kuid selgus, et mu andmesideühenduse arved ei olegi nii suured, räägib Leppik. Nii kasutab ta tänini sissehelistamisteenust.

Leppiku kõrval on Haveras ka inimesi, kes töötavad ainult kodus ja kontorisse satuvad vaid paar korda nädalas ? kujundaja, suhtekorralduse projektijuht.

Katusekive tootva firma Est-Stein töötajatele loodud kodubüroode eesmärk on toetada nende igapäevast tööd kontoris ja pakkuda võimalust töötada pingelistel perioodidel kodus.

Kodune büroo ei täida Est-Steinis kontori aseainet, kinnitab Est-Steini emafirmas Lafarge Skandinaavia peakontori töötav Taivo Sander. Me ei rajanud klassikalisi kodukontoreid eesmärgiga töötajad koju tööle saata, vaid kõik kodukontori omanikud säilitasid ka kontoris töökoha ja töötavad enamasti siiski seal, lisab ta. ?Kodukontori projekti mõte on eelkõige luua võimalus ka kodus töötada ehk anda töötajale vabadus vastavalt vajadusele valida töötamise kohta,? selgitab Sander.

Est-Stein kuulub maailma suurimasse ehitusmaterjale tootvasse kontserni Lafarge ja sellest tingituna on firma võtmetöötajad üsna tihti komandeeringus ehk kontorist ära. Seetõttu toimub enamus firma- ja kontsernisisesest suhtlusest e-posti teel.

Sanderi sõnul on kõik Lafarge grupi firmad ühendatud ühtsesse laivõrku. Nii saavad töötajad, sõltumata sellest, millises kontserni kuuluva firma kontoris nad asuvad, kasutada kõiki tööks vajalikke lahendusi (e-post, majandusinfosüsteem) samamoodi nagu nad asuksid Est-Steini kontoris.

Võtmetöötajate kodudesse interneti püsiühenduse paigaldamine oli vaid Lafarge laivõrgu loogiline jätk ? nüüd on võtmetöötajatel võimalus pingelisel perioodil töötada kodus, kinnitab Sander. Finantsosakonna jaoks on selleks näiteks iga kuu algus, kui vaja saata kontserni peakontorisse eelmise kuu raportid, lisab Sander. Kontoris töötades on rohkem nn segavaid asjaolusid ? kolleegid, telefonikõned jms. Kodus on inimene raskemini kättesaadav ja see võimaldab paremini konkreetsele tööle keskenduda, usub Est-Steinist emafirmasse tööle siirdunud Sander.

Hetkel on kodus töötamise võimalus viiel töötajal ? need on inimesed, kes tööülesannete tõttu tihti reisivad ? kohalike allüksuste juhid ja peakontori heaks töötavad spetsialistid.

Katusekive tootva ettevõtte kodukontorid on suuremas osas varustatud koduse interneti püsiühendusega ? puuduvad printerid ja muud arvuti lisaseadmed. Esimesed kodused internetiühendused rajas Est-Stein tänavu jaanuari lõpus.

Sander ei usu, et kodubüroo toob kaasa otsese rahalise tulu, pigem on tegemist töötajatele paindlikumate töötingimuste loomisega, mille läbi peaks tõusma töö efektiivsus ja töötajate motiveeritus, räägib ta.

Meil ei ole klassikalises mõttes kodubürood, inimestel on lihtsalt võimalus kodus töötada. Keegi sajaprotsendiliselt kodus ei tööta.

Kodubüroo projekt hõlmab firmas kõiki direktoreid, keskastme juhi tasandil töötavaid inimesi ja neid, kellel on töö iseloomu tõttu vaja ööpäevaringset juurdepääsu firma arvutivõrku.

Tehnilise poole pealt sisaldab kodutöökoht enamasti interneti püsiühendust (on ka üksikuid sissehelistamisteenuse kasutajaid) ja töö iseloomust sõltuvalt kas sülearvutit või lauaarvutit. Kuna arvutid olid juba varem olemas, siis tõi see projekt enesega kaasa peamiselt interneti püsiühenduste kulu.

Kodubüroost on tagatud juurdepääs ettevõtte sisevõrku. Projekti lõplik teostamine võttis alates idee tulekust aega ühe kuu. Otsest rahalist võitu uudsest töökorraldusest me ei looda. Kodubüroo projekt muutis KPNQwesti töökorralduse paindlikumaks. Uusi rutiine, mis kell peab kodus töötaja end võrku logima vms ei ole me kehtestanud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing