Sööme Ungari karjuste maiuspala

Sverre Lasn 01. juuni 2001, 00:00

Kuigi ungarlased valmistavad oma kuulsaimat suppi ? gulja??i ? piirkonniti erinevalt, lisades leemele kas kartuleid, klimpe või ube, on Ungari köögi juures kõige tähtsam liharohkus, paprika, tomat, maitseained ning vein. Ja kõik need on gulja?is esindatud.

Sõna guly?s tähendab karjust ja ei vihja õnneks supi komponendile, vaid traditsioonilisele selle supi valmistajale-tarbijale. Veinilõhnalises köögis läheb esmalt pannile hakitud sibul, mis kuumutatakse läbipaistvaks, seejärel lisatakse tükeldatud liha ja paprikapulber. Mõne minuti pärast leiavad tee potti maitseained ning kuubikuteks lõigatud juurviljad (ainult mitte kartul!). Pärast kerget pruunistamist on õige aeg saata lahingusse maitseained, purustatud küüslauk (vastavalt maitsele) ja kui pudelisse on koka kõhu kõrvalt jäänud pisut valget veini, siis klaasitäis nimetatud jooki. Nüüd valada peale vesi ja keeta tasasel tulel seni, kuni liha on pehme. Lisada kartulitükid. Kui need on pehmed, serveerida värske peterselliga. Juurde on hea murda värsket valget leiba.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing