USA detektiivid Ida-Euroopa sulide jälil

Lauri Jürisoo 01. juuni 2001, 00:00

Ida-Euroopa kriminaalid Emil (Roden) ja Oleg (Taktarov) plaanivad kõigi võimaluste maal Ühendriikides korralikult sigadust teha, ühtlasi kõik videolindile talletades meediastaarideks tõusta ja pärast autobiograafilise filmi õigused suure raha eest maha müüa. End nõdrameelseiks kuulutades võivad nad vabaks jääda ning elu nautida. Nende jälgi ajavad kuulus detektiiv (De Niro) ja tema naiivne paarimees (Burns).

?15 minutit? ei tundu pealtnäha midagi erilist. Isikupäratu reklaamirull kinodes jätab mulje üsna tavalisest põnevikust. Teose kohta on ilmunud hävitavaid arvustusi, muuhulgas autoriteetses inglise filmiajakirjas Empire. Kassaedu kodumaal on ootamatult napp ? 42 miljonit dollarit maksnud projekt korjas tagasi vaevalt üle poole.

Tegelikult seob John Herzfeldi meediasatiiri tavalise põnevikuga ainult seik, et ka siin leidub märuldamist ja ilusaid naisi. ?15 minutit? on karm, leidlik ja üsna tihti üllatav lugu USAst, mis vabaduse kantsi nime ammu kaotanud: üldsust valitsevad hoopis kohtuasjad, vähemused ja meediakanalid. Alati ja igas ?anris soliidne De Niro on seekord kõrvalosas, esiplaanile trügivad võimsalt pahade poiste kehastajad. Au tuleb anda animaalse energiaga täidetud jõulisele t?ehhile Karel Rodenile, keda nimetaksin selle rolli põhjal uueks Robert Carlyle?iks. Carlyle võis olla hirmuäratavaim psühho valgel linal ?Trainspottingu? aegu, nüüd on seda Roden.

See film meeldib mulle rohkem kui Oliver Stone?i samalaadne ?Sündinud tapjaks?. Herzfeld ei püüa efektitsedes silma paista, aga tema ühiskonnakriitilisus ei kaota ka teravust või fokuseeritust. Võimalus erutusest küüsi närida, häid näitlejatöid nautida ja kinost väljudes rõõmustada, et olukord tegelikult (st ?meie pool?) veel nii hull pole. Kõik, mida oskuslik põnevik pakkuma peabki.

15 minutit
alates 01.06.
USA 2001
stsenarist-lavastaja: John Herzfeld
Osades: Robert De Niro, Edward Burns, Kelsey Grammer, Karel Roden, Oleg Taktarov jt
kinos Coca-Cola Plaza

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:09

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing