Läti maksuotsus Eesti ettevõtteid ei mõjuta

01. juuni 2001, 16:26

Läti riigi otsus maksustada Eesti päritolu ettevõtted võrdsetel alustel Läti ettevõtetega ei mõjuta kuigivõrd Eesti ettevõtteid Lätis, sest nende sealsed tütarettevõtted on ka seni maksnud makse Läti seaduste kohaselt.

Mullu oma Lätis tütarettevõtte kaudu 129 miljonit krooni ehk umbes 10% kogukäibest saavutanud ASi Merko Grupp juhatuse esimees Tõnu Toomik ütles, et Läti rahandusministeeriumi otsus hakata Eesti ettevõtteid samadel alustel Läti omadega maksustama ei tohiks Merkole mõju avaldada. ?Meie tütarettevõte on registreeritud Lätis ja elab Läti elu, kaasa arvatud maksude maksmine,? sõnas Toomik.

Mõju puudumist kinnitas ka Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimees Olle Horm ning arvutite ja IT-firma Microlink juhatuse esimees Allan Martinson. ?Meie tütarfirmad, mis annavad sama palju käibest nagu Eesti ettevõtted, on kogu aeg maksnud tulumaksu Läti riigile,? märkis Martinson.

ASi Tallegg müügidirektor Kai Rimmeli sõnul uuris ta uudisest kuuldes ka ise Lätis asuva tütarfirma juhi käest järgi, kas Läti maksumuudatus ettevõtet puudutab ning sai eitava vastuse.

Eesti rahandusministeeriumi nõunik Daniel Vaarik ütles, et ka rahandusministeeriumile ei ole veel selge, kui paljusid ettevõtteid Läti otsus puudutab.

Läti rahandusministeerium otsustas peatada 1. juunist Läti-Eesti topeltmaksustamisest hoidumise lepingu rakendamise Eesti firmade suhtes. Ministeerium põhjendas otsust vajadusega kindlustada ettevõtte tulumaksu kogumine võrdsetel alustel. Kui Eestis on ettevõtted vabastatud tulumaksust, välja arvatud dividendide maksmise korral, siis Lätis kehtib ettevõtetetele 25% tulumaks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing