Agate Dalton: Enamus aastatel 1991-93 võetud laene olid kehvad

04. juuni 2001, 16:29

Praegu Maailmapanga juures töötav endine rahandusministeeriumi osakonnajuhataja Agate Dalton ütles, et enamus 1991-1993 võetud Eesti esimestest laenudest olid tänase seisuga hinnates majanduslikult ebaotstarbekad.

Dalton tõi näiteks masuudilaenud Nestelt ja Statoililt, Maailmapanga rehabilitatsioonilaenu koos selle kaasfinantseerimisega JEXIMilt ja USA viljalaenu.

Samas tõdes Dalton, et me ei saa oma praeguse tarkusega hinnata tolleaegseid otsuseid. 'Eesti alustas välislaenamist väga nõrgalt positsioonilt ilma reitinguta, vastavate teadmiste ja kogemusteta ning valitsus pidi oma otsuseid tegema tegelikus hädaolukorras,' selgitas ta.

Väga paljud 90ndate aastate valearvestused tulenesid Daltoni sõnul Nõukogude Liidu aegse statistika kasutamisest algandmetena. Eriti kehtis see põllumajanduse kohta. Selle statistika järgi tarbis Eesti kohutavtes kogustes Venemaalt sissetoodavaid taimekaitsevahendeid, jõusööta, varusosi, väetisi ja kütust. Esimeste välislaenudega püüti Daltoni sõnul neid koguseid osaliseltki asendada.

Seda, et kõik algusaastatel edasilaenatud summad tagasi ei tule, võis rahandusministeeriumi endise kõrge ametniku sõnul juba ette näha. Rahandusministeerium võtis laene otse edasi laenates teadlikult halbade laenude riski eelarvele, mis oli vaieldamatult poliitiline otsus, selgitas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing