Vähenenud tööpuudus lükkas USA aktsiaturud tõusule

Peeter Koppel 04. juuni 2001, 10:25

Ühendriikide aktsiaturgudel pääsesid reedel kauplemispäeva lõpupoole domineerima positiivsed meeleolud.

Peamiste indeksite õhtust hüpet plusspoolele seostati eelkõige kauplemispäeva algupoolel avaldatud mai tööpuuduse protsendiga, mis näitas tööpuuduse vähenemist esimest korda viimase kaheksa kuu jooksul. USA tööministeeriumi andmeil alanes tööpuudus mais aprilli 4,5 protsendilt 4,4 protsendile, kummutades analüütikute ootused tööpuuduse kasvust. Analüütikute hinnangul võivad just need andmed kinnitada, et halvim hakkab lõpuks läbi saama ning maailma suurim majandus on tõusule pööramas.

Tööpuuduse vähenemine varjutas pea täielikult aga hoopis vastupidise signaali andnud ostujuhtide NAPM-indeksi väärtuse, mis oli eelmisel kuul 42,1 protsenti oodatud 43,7 asemel. NAPM-indeksi väärtus alla 50 näitab aga tootmissektori jätkuvat nõrgenemist. Ka töökohtade kaotamise tempo oli suurim just tootmissektoris. NAPM-indeksi jätkuv nõrkus viitab mõne analüütiku meelest siiski võimalusele, et majandussurutis USAs on võimalik.

<a href='http://finance.yahoo.com/q?s=^IXIC d=5d' target='_vbors'>Nasdaqi üldindeks</a> sulgus reedel 1,85 protsendi võrra kõrgemal 2149,44 punktil. Suure kapitalisatsiooniga tehnoloogiaettevõtetest paistis hinnaralliga silma maailma suurim mikrokiipide tootja Intel <GR#US.INTC>, mis sulgus 6,41 protsendi võrra kõrgemal 28,74 dollari tasemel.

<a href='http://finance.yahoo.com/q?s=^DJI d=5d' target='_vbors'>Dow Jonesi</a> tööstuslik keskmine aga lõpetas 0,72 protsendi võrra kõrgemal 10 990,41 punkti ületades päevasiselt taas ka psühholoogiliselt olulise 11 000 punkti piiri.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing