Viljalaenust saadud raha edasilaenamine ebaõnnestus

04. juuni 2001, 16:48

Rahandusministeeriumi endine kõrge ametnik Agate Dalton, kes praegu töötab Maailmapanga juures USAs, ütles 1992. aastal võetud 10 miljoni dollari suurust viljalaenu kommenteerides, et paberil oli asi hästi paika pandud, kuid elus läks kõik teisiti.

Daltoni sõnul oli paberil välja arvestatud, et 2-3 protsendise intressiga laenu 20 protsendiga edasi laenates on võimalik pool vilja müügist saamata jäänud rahast 30 aastaga tagasi teha. Seejuures võeti aluseks, et kõik laenud tulevad ilusasti tagasi ja intress püsib jätkuvalt kõrge. Tegelikult läks enamus 1992. aastal tegutsenud põllumajandustootjaid peagi pankrotti ja panka laekus tagasi vaid umbes viiendik laenudest. Maapank teenindas seda laenu siiski edasi kuni ise pankrotti läks, selgitas Dalton toimunut.

'Söödateravilja ja nisu oli Eestile sellal väga vaja ja kuna meie krediidivõimelisus oli madal, tuli võtta selle hinnaga mis pakuti. Samas polnud siin võimalik seda sama hinnaga edasi müüa ja siit ka põllumajandusministeeriumi kehtestatud madal alghind,' põhjendas Dalton USA viljalaenust tekkinud kahjumit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing