Sideamet sunnib EMTd hinda alandama

Viktoria Korpan 05. juuni 2001, 00:00

Eesti suurim mobiilsideoperaator EMT, kelle käes on 61% mobiilsideturust, ei soovi endale olulise turujõuga ettevõtja tiitlit. Sellega kaasnevad kohustused kohelda kõiki teisi operaatoreid võrdselt ning pakkuda neile kulupõhist hinda, mis vähendaks EMT tulu.

?Meile on saabunud kiri, kus sideamet tsiteerib konkurentsiametit, kes on meid nimetanud mobiiltelefoniteenuse kaubaturgu valitsevaks ettevõtjaks. Me ei ole olulise turujõuga ettevõtja, see on teine mõiste,? ütles EMT turundusjuht Jüri Teemant eile. ?Konkurentsiseadusest lähtuvalt kaubaturgu valitsevaks ettevõtjaks tunnistamine ei tähenda telekommunikatsiooniseadusest (TKS) tuleneva olulise turujõuga ettevõtjaks tunnistamist.? EMT väitel ei ole sideamet firmat TKSi sätestatud korras olulise turujõuga ettevõtjaks tunnistanud.

Sideameti infoosakonna juhataja asetäitja Marge Ensling ütles, et EMT on olulise turujõuga ettevõtja ja vastav kiri oli firmale 30. mail saadetud. Samal päeval saatis EMT emafirma Eesti Telekom börsile teate: ?EMT tunnistamine olulise turujõuga ettevõtjaks?.

Ensling lisas, et EMT kuulutamine olulise turujõuga ettevõtjaks tarbijatele kohe muutusi kaasa ei too, muutused tekivad ettevõtjate vahel sidumishindade muutumise kaudu.

?See on üks oluline, suur ja valus uudis EMT jaoks,? ütles telekommunikatsioonifirma Uninet juhatuse esimees Markus Nisula. ?EMT arusaam seadusest on teistsugune kui sideametil. Arvata on, et asi lõpeb kohtus, ainult kohtunik saab öelda, kummal on õigus.? Nisula ütles, et praegu pakub EMT ET-le hinnanguliselt 1,5 korda soodsamat hinda fikstelefonilt helistades kui teistele operaatoritele.

?See on üks mäng, ootame huviga, mis edasi saab,? kommenteeris Radiolinja Eesti tegevdirektor Sami Seppänen.

Tele2 juhatuse esimees Ivar Lukk sõnas, et olulise turujõuga ettevõtjana peaks EMT muutuma kiiremaks ja korrektsemaks oma suhetes teiste operaatoritega. ?EMT ei tohi ta oma olulist turujõudu teiste vastu ära kasutada,? märkis Lukk.

?Kuna EMT on kohustatud võimaldama teistele operaatoritele ligipääsu oma võrgule põhjendatud hindadega, siis suureneb konkurents, mis mõjub ka hindadele. ?

Tele2 pakub helistamist EMT võrku odavama hinnaga kui EMT sõsarfirma Eesti Telefon juba praegu. ?Mingit soodsat lepingut EMT poolt selle taga ei ole, pigem vastupidi,? ütles Lukk.

Q GSMi tegevjuht Üllar Jaaksoo ütles, et EMT pakutavad sidumishinnad on liiga kõrged. ?Olulise turujõuga ettevõtjana peaks EMT pakkuma soodsamaid hindu, teiste operaatorite kulud väheneksid ja saaks rohkem investeerida toodete arendamisse, tugijaamadesse,? sõnas Jaaksoo.

Eesti Telefoni juhatuse esimehe Valdo Kalmu sõnul oleks alati avatud olnud mobiilsideturu reguleerimise näol tegu tõsise pretsedendiga. ?EMT-l pole kunagi eriõigusi olnud, nad on oma võrgu üles ehitanud avatud turu tingimustes. Juhul kui EMT kuulutataksegi olulise turujõuga ettevõtteks, on see taas näide Eesti telekommunikatsioonituru ülereguleerimisest, mida on tehtud juba näiteks Eesti Telefoni puhul.?

___________________________________________

Sideamet

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:35

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing