Sisetarbimine kui majanduskasvu mootor

06. juuni 2001, 00:00

Kes on jalutanud kell 9 hommikul Tallinnas üle õlleaedikutega ümbritsetud Raekoja platsi, on arvatavasti jahmunud, et terve plats on turiste täis. Istuvad õlleklaasi taga ja teevad aega parajaks, et minna ?oppama. Turistide melu kestab terve päeva, ja nii ei ole üksnes Tallinnas. Täna mängitakse veel Eesti-Iiri valikmat? jalgpallis, mida on tulnud vaatama hulk kulutamisele alteid fänne.

Äripäev hinnangul on Eesti majanduskasvu sel aastal aidanud kõige rohkem vedada turismist tugevasti mõjutatud sisetarbimise suurenemine. Pikemas perspektiivis võib see komponent hakata domineerima isegi ekspordi üle.

Täna avaldab statistikaamet I kvartali esialgse majanduskasvu numbri, millesse analüütikud on suhtunud suurima ettevaatusega. Enamik tuntuid-tunnustatuid piirdub keskeltläbi viie protsendiga, ehkki enamik makromajanduslikke näitajaid on Eestil tublisti paremad.

Jaemüük suurenes esimeses kvartalis püsihindades 12%, majutusteenuste maht isegi 31%. Kaupade hulgimüük suurenes jooksevhindades 7%. Ette rutates, mai oli automüüjatele erakordselt hea kuu, kui iga päev leidis omaniku 64 uut autot. II kvartal tuleb, arvestades turistide buumi, kaupmeestele, toitlustajatele ja hotellipidajatele veelgi parem. Seega annab panuse meie majanduskasvu üha rohkem tarbimine ? kuid mis on selles halba? Pole tootmist ilma tarbimiseta.

Miks ei räägi me täna ekspordist, investeeringutest? Aga sellepärast, et 2000. aastal suurenes eksport plahvatuslikult 50% võrra, aga majanduskasv tuli kokku 6,4%. Sel aastal on ekspordi kasv olnud ?ainult? 32%, seega peaksime oma prognoose oluliselt allapoole korrigeerima, arvestades ekspordi mõjuvõimsat osa ühe väikeriigi majanduselus.

Sedavõrd suur allakorrektsioon ei tundu täna siiski realistlik. Me ei tea, kui palju saavad impordina sisse toodud tooraine ja pooltooted siin lisaväärtust. Elcoteq, kes on tõenäoliselt ka Eesti suurim importöör, on suutnud väliskaubanduse statistikat mitu kuud järjest pilduda ühest seinast teise.

On positiivne, et Eesti on leidnud globaalsed väliskaubanduspartnerid. Viimased andmed näitavad siiski allhanke järjekindlat vähenemist. Ühtlasi väliskaubanduse mahud aprillis, võrreldes märtsiga, vähenesid. Sellegipoolest oleks eksporti, iseäranis vähese allhanke osatähtsusega, vara maha kanda.

Investeeringud Eesti majandusse pole nii kiiresti kasvanud, kui lootsime. Üks põhjus on kindlasti erastamisprotsessi riiklikul tasandil venimine. Samas teeb rõõmu, et väikeettevõtted, gasellid, investeerisid eelmisel aastal oma firmasse 30% rohkem kui aasta varem. See on investeeringute tulumaksuvabastuse tänuväärt mõju.

Äripäev ootab I kvartali majanduskasvuks 5,6?6 protsenti.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:36
    Otsi:

    Ava täpsem otsing