Inkassokulud peab tasuma võlgnik

Peep Sooman 07. juuni 2001, 00:00

Eesti ühe suurema inkassofirma Intrum Iustitia ASi tegevdirektor Ivar Tammemäe ütleb, et ehkki Intrum Iustitia on võlgnikelt inkassofirma poolt tehtud kulude tasumist nõudnud kogu aeg, on ka teised inkassofirmad seda üha enam praktiseerima hakanud. ?Viivitusega seotud kulud peaks ikkagi kinni maksma võlgnik,? räägib ta.

Tammemäe sõnul sõltub palju ka dokumentatsioonist ? kui lepingus on klausel sees, et võlgnik peab tasuma viivituse korral ise kõik raha kättesaamisega seotud kulud, siis on kõik seaduslik. Vastasel korral jääb kohtul tõlgendamise võimalus ? seni on kohus tõlgendatavat paragrahvi aeg-ajalt arvestanud, kuid ka aegajalt tagasi lükanud.

Tammemäe sõnul võeti mullu näiteks Soomes vastu seadus, mis paneb võlgniku kohustused üks-ühele paika ilma, et võlgnikul jääks üldse võimalus vaielda, kas ta peab inkassoteenuse ise kinni maksma. ?Oleme proovinud ka Eestis seda juurutada,? räägib ta.

Tammemäe sõnul on näiteks kuni 10 000kroonise võla teenustasuks umbes 500 krooni, näiteks 100 000kroonise võlgnevuse korral tuleb tasuda juba tuhandeid kroone. ?Samas olen näinud lepingut, kus oli kokku lepitud, et inkassofirma saab 80 protsenti sissenõutavast rahast, teoreetiliselt on ka see summa võimalik võlgnikult välja nõuda,? lisab Tammemäe.

Teise suure inkassofirma, Julianuse Inkasso OÜ tegevjuht Jaanus Laidvee ütleb, et ka tema juhitav ettevõte püüab nõuda kõik kulud võlgnikult. ?Võla sissenõudmisel tekkinud kahju peab võlgnik kinni maksma,? kinnitab ta. Laidvee sõnul lubab seadus nõuda võlgnikult ka muid kulusid, näiteks saamata intressitulu. ?Kui võlglane ei maksa meie kliendile õigeaegselt, kuid viivist pole lepingu järgi võimalik nõuda, siis raha ju seisab, selle saaks teenima panna,? räägib ta. Siiski pole Julianuse Inkasso intressi- ega muid võimalikke investeeringutulusid nõudma hakanud. ?See oleks kohtus hirmus suur tõestamine,? teab ta.

EMT infojuht Kaja Pino kinnitab, et selle aasta algusest nõuab ka EMT kohtus võlgnikelt põhjendatud kohtukulude väljamaksmist. Ehkki EMT-le osutavad võlgade sissenõudmisteenust inkassofirmad, esindab kohtus EMT ennast ise.

Pino sõnul oleks EMT-l õigus nõuda kohtus võlgnikult välja ka kohtueelselt asju ajanud inkassofirma teenustasud, siiski pole seda seni rakendatud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing