Peterburi kütusehiid tungib Eesti kütuseturule

Andres Reimer 07. juuni 2001, 00:00

Peterburi kütuseärimehed loodavad peatsele Eesti kaupadele Venemaal kehtivate topelttollide kaotamisele, et hakata müüma Eestist Venemaale suunduvatele kaubaautodele ja turistidele oma müügiketi elektronkaarte ja talonge, ütles PTK Eesti projektijuht Nikolai ?ihov. Klientidele müüakse kütus ette Venemaal kehtiva hinnaga, mis on ligikaudu poole madalam kui Eestis.

Järgmise eesmärgina sihib PTK Tallinna?Peterburi maantee äärset kütusemüüki, rääkis ?ihov.

PTK toob Eesti turule uue kvaliteetse Venemaa päritolu kütuse EBPO, seadmata konkurentidest madalamat müügihinda omaette eesmärgiks, ütles ettevõtte esindaja Balti riikides Urmas Keerberg.

Uute tanklate ehitamise või mõne keti ülesostmise Tallinna kütuseturul määrab PTK tänavuse aasta lõpuks, rääkis Keerberg.

PTK Kadaka tankla ja kauplus, mis hakkab konkureerima läheduses asuvate Alexela ja Neste tanklaga, kujundatakse PTK firmavärvides, mis on punane ja valge.

Peterburi ärimehed ehitavad endise Eesti Kütuse bensiinijaama kohale täiesti uue tankla. PTK ostis endale kuuluva Eestis registreeritud ASi Hector Holding kaudu Kadaka tankla Shellilt, kes jättis selle pärast Eesti Kütuselt omandamist kasutuseta.

Konkurendid näevad PTK tankla avamises turu kompamist. ?Ühe tanklaga turgu ei mõjuta,? ütles ASi Alexela Oil tanklaketi juht Aivar Räim. ?Eesti turul tühja kohta ei ole ning kliente saab üle meelitada üksnes madalama müügihinnaga.?

Uue tegija ilmumine pingestab niigi suure konkurentsiga turgu, ütles Neste Eesti ASi jaemüügi juht Artur Praun. ?Üks tankla ei mõjuta Eesti turgu, küll aga Mustamäe piirkonda,? lausus Praun.

Ostupakkumise tegemine mõnele juba tegutsevale ketile oleks turule siseneva ettevõtte poolt loogilisem kui uue tanklaketi väljaehitamine, sest konkurentsi tõttu püsivad kütusemüüjate kasumimarginaalid niigi madalal, selgitas Praun.

Peterburi kütuseturg on hinnanguliselt ligi 1 mld liitrit aastas võrreldes Eestis müüdava ligi 0,4 mld liitriga. Samal ajal töötab Peterburi piirkonnas 300?400 tanklat võrreldes Eesti 400?500 bensiinijaamaga.

Peterburis seostatakse PTKd skandaalse minevikuga ärimehe Vladimir Parsukoviga, kes võib Venemaa ajakirjanike andmetel olla ettevõtte asepresident. 90ndate aastate kaskpaigani oli Parsukovi nimi Kumarin, kes raamatu ?Bandiitlik Peterburi 98? andmetel juhtis Peterburi allilma valitsenud nn tambovlaste grupeeringut.

1990. aastal sai Kumarin kriminaalkaristuse, mille järel tuli avalikkuse ette ärimehena. Samal perioodil elas ta üle atentaadi, milles kaotas parema käe. Keerberg ütles, et tema ei tea Parsukovi seotusest PTKga.

PTK-le kuulub Peterburis ja Leningradi oblastis 103 bensiinijaama.

PTK asutati 1994. aastal Peterburi linnavalitsuse poolt, et tagada munitsipaalasutuste tõrgeteta varustamine kütusega. Kolm aastat tagasi asutas PTK koos Peterburski Gorodskoi Bankiga kütustega tegeleva valdusfirma, kuhu kuulub veel ligi 30 sama valdkonna ettevõtet. Praegu kasutab 60 protsenti Peterburi riigieelarvelistest ja munitsipaalasutustest PTK teenuseid.

Valdusettevõtte all tegutsevad kaks naftabaasi, jae- ja hulgimüügi firmad, kindlustusselts, turvafirma, transpordiettevõte jm.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing