Veoauto Poola piiril omaniku arvutis näha

Indrek Kald 07. juuni 2001, 00:00

Läänemaal asuv transpordifirma paigaldas ühele oma uuele autole satelliidi abil asukohta määrava GPS-seadme aprillis. Info sellelt edastatakse mobiilside kaudu. Proovime paar kuud ja vaatame, mis edu see lahendus meile annab, räägib firmajuht Priit Uus. Uue süsteemi põhiline mõte on turvalisuse tagamine. Nii saame vaadata, kus meie autod liiguvad, näiteks Poola on väga kontrollimata maa, selgitab Uus vajadust Radiolinja (RLE) pakutava teenuse järele.

Linnek on oma Euroopas kaupa vedavate masinate asukohta kontrollinud seni autojuhtide mobiiltelefoni kaudu, kas siis helistades või lühisõnumeid vahetades. Uusi kinnitusel määratakse sel viisil sõidukite asukohta mitu korda päevas. ?Veame palju puuvilju, see on ajakriitiline kaup,? põhjendab ta.

Linneki autod veavad kaupu üle Euroopa, kuni Hispaania ja Itaaliani välja. Eestis asuva GPSi puhul kasutab Radiolinja Regio kaarti ja siin on võimalik näidata objekti tänava täpsusega. Läti, Leedu, Poola ja Venemaa osas on kaardil vaid linnad ja suuremad teed, kuid puuduvad tänavad. Enamik Euroopa riikidest on kaartidega kaetud ja seal asuva objekti kohta saab vastuse samuti tänava täpsusega.

Linnek investeeris GPS-seadme paigaldamisse 12 000 krooni. Suhteliselt suur investeering, arvestades väga tihedat konkurentsi Eestis autotranspordi alal, hindab Priit Uus. Kogu autopargi kataks Linnek GPS-seadmetega siis, kui saaks seda teha koostöös liisingufirmaga. Linnek liisib Hansa Liisingult kümmet uut Scaniat. Usun, et liisingufirmad võiks sellest huvitatud olla, sest neile kuuluv vara on seeläbi rohkem kontrollitav ja paremini jälgitav, sõnab Uus.

Samuti ootab ta tuge kindlustusfirmadelt. Kui kindlustus GPSi tunnistaks, siis võiks saada vabatahtliku kindlustuse odavamalt, räägib Uus. Seni ei ole Linnek oma kindlustusfirmalt GPSi eest soodustusi küsinud, kuid Uus usub, et ka kindlustajatel on asja vastu huvi.

Läänemaa firmajuht ei oska veel öelda, kui kiiresti GPSi 12 000kroonine investeering end Linnekile ära tasub. Panime ühele masinale samas hinnaklassis kütusekontrollisüsteemi, mis on end juba paari kuuga ära tasunud, on transpordifirma omanik optimistlik.

Ta on ka mõelnud GPSi lisavõimaluste peale (autoalarmi aktiviseerimine distantsilt, sõiduki kesklukustuse juhtimine, tulede sisselülitamine), kuid nende kasutuselevõtt seisab Uusi ütlusel kinni transpordifirmade madalates kasumimarginaalidest.

Aprilli keskel esitletud asukohateenusel on RLE suhtekorraldusjuhi Helena Lõhmuse kinnitusel üle kümne kasutaja. Teenuse abil saab veofirma juht teada, kus tema kaubaauto asub ja mis suunas mis kiirusega liigub ? see info kuvatakse juhi arvuti ekraanile. Standardvarustuses edastab seade teavet oma asukoha, temperatuuri, kiiruse ja suuna kohta.

___________________________________________

31.05.2001 GPS nüüd pihuarvutis

03.05.2001 Linnakaart GPS-mobiili ekraanile

26.04.2001 Tava-GPSi täpsus mitte üle 22 meetri

19.04.2001 Auto asukoht hetkega arvuti ekraanile

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing