Leedu Hansapanga juht jäi rahapesu asjus kohtus süüdi

Inno Tähismaa 08. juuni 2001, 12:55

Vilniuse 2. ringkonnakohus tunnistas rahapesu vastase seaduse vastu süstemaatilises eksimises süüdi Leedu Hansabankase endise juhi, praegu Leedu Hoiupanka juhtiva Arunas ?ik?ta.

Kohus teatas, et ?ik?ta juhitav Hansabankas ei teatanud tänavu veebruaris maksupolitseile kohustusliku 7 päeva jooksul sellest, et kaks Vene kodanikku võtsid pangast sularahas välja 6 miljonit dollarit (108 mln kr). Pank informeeris asjast alles siis, kui maksupolitsei hakkas juhtunu kohta aru pärima, kirjutab tänane Leedu juhtiv päevaleht Lietuvos Rytas.

?ik?ta ütles kohtus, et politseile ei esitatud teavet panga arvutisüsteemi vea tõttu.

Administratiivkoodeks näeb sellise juhtumi puhul ette trahvi 1000-10 000 litti ehk 4600-46 000 krooni. Kohus kohaldas leebeimat karistust noomituse näol, arvestades, et ?ik?ta tunnistas süüd. See on juba teine samalaadne hoiatus. Esimene kord jäi Hansabankas rahapesu vastase seaduse vastu eksimisel süüdi möödunud aasta oktoobris. Ka siis ajas ?ik?ta kogu süü arvutisüsteemi peale.

Maksupolitsei kaebas otsuse kohe edasi kõrgema astme kohtusse, kuna polnud nõus sedavõrd leebe karistusega. Ühtlasi valmistab maksupolitsei ette materjali muude Hansabankase seaduserikkumiste kohta.

Ajalehest Lietuvos Rytas tõlkis artikli Mart Tarmak.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing