Eesti Pank maksab Sampole välja ligi 100 mln krooni

Inno Tähismaa 12. juuni 2001, 00:00

Sampo Panga, samuti endise Investeerimispanga ja Optiva Panga juht Härmo Värk ütles, et praegu pole täpselt teada, mis ettevõtted müüki lähevad ja millal nad müüdud saavad. Tema sõnul mingit tähtaega müügiks seatud pole.

Eesti Panga värske avalike suhete juhi Janno Tootsi väitel on keskpank teinud vastavalt varem kokkulepitule eraldisi Sampo halbade investeeringute katteks 97,7 mln krooni ulatuses. Sellest ligi 70 mln on mõeldud ASiga Farmaatsiatehas seotud tehingutes kaotatud raha katteks.

Eesti Pank on 9,7 mln krooni Sampole juba välja maksnud.

Lisaks farmaatsiatehasele on müügis ka ?ampooni ja kreemide tootja AS Orto. Värk ütles, et Sampol on ettevõtetes veel positsioone, aga ta ei osanud öelda, milliseid. Ta märkis, et kõigile otsitakse sobivat ostjat, samuti on lähiaja eesmärk leida investor Grindeksile. ?Korraldame Grindeksile rahvusvahelise pakkumise,? rääkis Värk. Tema sõnul Ortot välismaale müüma ei minda, vaid lepitakse kohalike ostjatega. Mõlemal ettevõttel on Värgi sõnul huvilised olemas.

Värk ütles, et nõue Eesti Panga vastu ei pruugigi tulla 97,7 mln krooni, selle summa puhul on arvestatud väga konservatiivset hinnangut. Varade müügist võib tulla rohkem raha.

Farmaatsiatehasesse pani enne börsikrahhi 1997. aastal algselt raha Investeerimispank (EstIB) Härmo Värgi juhtimisel. Siis sai EstIBist läbi keerukate skeemide Läti farmaatsiatehase Grindeks omanik koos osalusega Tallinna Farmaatsiatehases. Praegu on viimastel aastatel kahjumis vaevelnud Grindeksi turuväärtus kaks korda väiksem aktsiate nominaalhinnast, mistõttu Sampo kahju selle ettevõtte aktsiate müügist on praeguse turuväärtuse järgi 70 miljonit krooni.

Sampo kaotust Grindeksis ei kata ka Grindeksi osalus Farmaatsiatehases, kuna 54% Farma aktsiate väärtus on kõigest 10 miljonit krooni.

Kokkuleppe kohaselt peab Sampo suuremad riskiga seotud varad ehk siis ettevõtte aktsiad maha müüma selle aasta lõpuks, kui ei sõlmita muud kokkulepet. Kokku võib väljamakstav summa kasvada 214 miljoni kroonini ehk hinnani, millega Sampo ostis Eesti Panga käest aasta tagasi ligi 60% Optiva Panga aktsiatest. Keskpank ise president Vahur Krafti juhtimisel ostis samad aktsiad 255 miljoni krooni eest.

Vaatamata soodsale kokkuleppele on Sampo Panga juhid teatanud, et kahjumit tootvat Grindeksit ja tootmisloa taotlemisel hiljaks jäänud farmaatsiatehast kinni ei panda, seega väikeaktsionäride vara säilib.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing