Eesti ettevõtjad Soome krahhi veel ei taju

ÄP 13. juuni 2001, 00:00

Toodangust 78% eksportiv Tartu õmblusfirma Ilves-Extra juhatuse liige Kulvo Pendra ütles, et Nokia aktsia kukkumine võib nende ettevõttele avaldada mõju vaid üksikisiku tasandil, kui sügisel inimesed uut jopet ei osta.

?Ühe aktsia langus ei põhjusta veel krahhi,? lausus ta.

Meie Soome suurim lepingupartner M.A.S.I Company OY ei ole börsile investeerinud, teadis Pendra. Ilves-Extra plaanib tänavu käivet 30% kasvatada, kuid peamiselt on kasv Rootsi arvel.

Kümnendiku toodangust Soome eksportiva Paljassaare Kalatööstuse tegevdirektor Aarne Paesalu ütles, et Nokia aktsia langemine ja börsi kukkumine Soomes nende tegevust ei mõjuta, sest neil on seal kindel ni??, mida aktsiaturg ei mõjuta.

Jaekaubanduses Paesalu sõnul nende tooteid ei müüda, vaid põhiliselt toitlustusasutustes. Suuremad partnerid Soomes on tema sõnul Valio ja Saarionen. Peamiselt müüb Paljassaare Kalatööstus oma suurköögi pakendis kalatooteid koolidele, haiglatele, ettevõtete sööklatesse, mis on börsikõikumiste suhtes üsna riskivabad.

Paljassaare Kalatööstuse ostis eelmisel nädalal Ösel Foodsi käest Leedu kalatehas Plunges Kooperatine Prekyba ja uued omanikud tahavad ekspordi osa suurendada. Üks eesmärke on taas pääseda Soome jaekaubandusse, kust Paljassaare Kalatööstus oli 1995. aastal Soome Euroopa Liiduga liitumise tõttu kõrvale sunnitud tõmbuma.

Üks otsene kahjusaaja Nokia aktsia eilsest kukkumisest on Tartu kaardifirma, edukalt maailmas mobiilside positsioneerimisteenust müüv Regio. Regio liitus Soome firmaga Done aktsiavahetuse teel, kui Done aktsia maksis börsil 5,12 eurot. Eile kukus Done aktsia ja seeläbi ka Regio väärtus 9% 0,92 euroni, mis on üle viie korra väiksem aktsiavahetuse aegsest hinnast.

?Kui aktsia hind langeb, pole muud teha kui rahulikult oma tööd, mis seal ikka tõmmelda,? ütles Regio juhatuse esimees Teet Jagomägi. ?Need asjad on väljaspool meie kontrolli.?

Jagomägi sõnas, et tollel hetkel, kui Regio Donega liitus, oli firmal vaja raha saada. ?Teine võimalus olnuks teha koostööd mõne riskikapitali pakkuva investoriga, aga neil nüüd paremini ei lähe ja sel juhul võinuks olukord hullem olla,? sõnas ta.

Jagomägi ütles, et Done tegeleb hetkel firma jagunemisega, 1. oktoobrist on börsil kaks firmat - Done Solutions ja Mgine, mille üheks osanikuks on EMT. Regio jääb Mginega.

Soome osalusega saetööstuste juhid ei usu, et Nokia langusest põhjustatud järellainetus nende ettevõtte majandustegevust hakkaks pärssima.

ASi Forestex nõukogu esimees Tõnis Mäerand ei usu, et Nokia aktsia mõjutaks neid või Forestexist kolmandikku omavat Soome metsatööstuskontserni UPM Kymmene. ?Maailmas suuruselt viienda metsatööstuskontserni UPM Kymmene enda aktsiad on börsil,? rääkis Mäerand. Mäerand ei osanud öelda, kas üldse ja kui palju UPM Kymmenel on Nokia aktsiaid. ?Hoopis terasemalt kui Nokia aktsia langus jälgivad Põhjamaade metsa- ja puidutööstused seda, mis sünnib Ameerika majanduses,? ütles Mäerand.

Saeveskitest ekspordib Soome kõige rohkem toodangut, 6 protsenti, Eesti suurim saetööstus AS Imavere Saeveski. ?Eksporti Soome ei kavatse tõsta, see on läbi aastate olnud stabiilne,? ütles Imavere Saeveski tegevdirektor Peedo Pihlak. ?Hind kõigub koos Euroopa hinnatasemega.? Pihlak ei usu, et Nokia järellainetus Imaverre jõuab. ?See on hetkeline, emotsionaalne paanika,? lisas Pihlak. Imavere Saeveskist kuulub Soome puidutööstushiiule Enso 33 protsenti.

ASi Suprema Securities makroanalüütiku Veikko Maripuu sõnul võivad Eesti ettevõtjad Nokia aktsia ja kogu tehnoloogiasektori langusest hoopis võita, sest kasutavad odavamaid sisendeid ning ka toodangu lõpphinnad on madalamad kui mujal riikides.

?Efektiivsed tegijad võivad tõesti sellisest olukorrast võita,? ütles Maripuu. ?Pean silmas just väike- ja keskmisi ettevõtteid, kes suudavad kiiresti ja paindlikult tegutseda.?

Maripuu sõnul aga mõjutab Nokiaga toimuv peale otseselt tehnoloogia valdkonnaga seotud ettevõtete ka kaudselt teisi firmasid. ?Näiteks võivad jääda tulemata siia investeeringud Soomest, kui nüüd Soome firmade laienemisplaanid ei täitu,? rääkis Maripuu. ?Elcoteqi puhul räägiti ju ka aasta alguses, et nad loovad juurde 600 uut töökohta, kuid praeguses valguses lükkub see samm ilmselt veelgi edasi.?

Maripuu sõnutsi ei peaks Nokiaga toimuvat väga mustades värvides võtma, sest see ettevõte oli väga ere pärl. ?Liiga ere, et olla tõsi,? ütles Maripuu. ?Tehnoloogiasektoris praegu toimuv langus on analoogne Vene kriisiga ? need tööstused, mis selle üle elasid, töötavad praegu kindlasti paremini ja efektiivsemalt kui enne kriisi.?

Ka põhiosas Soome kapitalile kuuluva Rakvere Lihatööstuse juhatuse esimees Olle Horm ütles, et börsikrahh neile mõju ei avalda, kuna börsile ei ole vaba raha investeeritud. ?Õnneks on liha- ja telekommunikatsioonisektor nii kaugel teineteisest,? lausus Horm.

Eesti eksport Soome suurenes tänavu I kvartalis võrreldes mullu sama ajaga kaks korda, ületades ligi kolmekordselt ekspordi Rootsi, Eesti suuruselt teise ekspordiriiki.

Viimase aastaga on import Soomest suurenenud vaid 28%, olles aga siiski üle nelja korra suurem kui import Rootsist.

Kuigi Soome tollistatistika andmeil ületas Eesti eksport Soome tänavu I kvartalis koguni impordi Soomest, on Eesti kaubavahetus Soomega siinsete ametkondade andmeil siiski negatiivne, kuigi bilanss on tasakaalustumas.

___________________________________________

Paari minutiga haihtus 510 miljardit

Soome sõltub Nokiast

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:38

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing