Kapitalirendi intress käibemaksuvabaks

13. juuni 2001, 00:00

Kapitalirent on siiamaani maksustatud nii, et käibemaks on periodiseeritud, mis tähendab, et maksta saab aja jooksul, ja intressid on samuti käibemaksu all. Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees ja rahanduskomisjoni liige Jürgen Ligi on teinud seadusemuudatuse ettepaneku vabastada intressid käibemaksust.

Äripäev toetab Jürgen Ligi ettepanekut.

Käibemaks kapitalirendi intressile on üks imelik asi. Samamoodi võiks käibemaksu all olla hoiuseintressid, laenuintressid, Hüvitusfondi võlakirjade intressid jne.

Intresside näol mingisugune raha liikumine tõepoolest toimub, kuid kõrvutada seda kauba või teenuse käibemaksuga on kuidagi ebaloomulik. Kui intress ei ole kaup ega teenus, siis kuidas saab seda käibemaksustada?

Kuigi riigieelarve jaoks ei tohiks summad olla suured, nii mõnekümne miljoni krooni piires aastas, on siiski tegemist riigi põhjendamatu lisatuluallikaga. Samas ettevõtjale või kodanikule on summad märkimisväärse suurusega. Kuna Jürgen Ligi poolt pakutud seadusemuudatus rakenduks järgmisest aastast, saab uue riigieelarve koostamisel selle väikse tuluallika kadumisega arvestada, kui tingimata vaja.

Kui püüda finantsvaldkonda edasi käibemaksustada ? kasutusrent on vaieldamatult finantstoode ?, võime kergesti absurdi jõuda. Näiteks valuutavahetusele, pangaülekannetele, kindlustusmaksetele 18protsendilise käibemaksu kehtestamine tüüriks omadega kindlalt rappa. Ühtlasi lõpetaks see Eestis pangandus-, liisingu- ja kindlustustegevuse. Tundub, et siiamaani oli käibemaks intressile kuidagi nii ära peidetud, et klient seda ei teadvustanud. Või pidas seda muu hulgas paratamatuks koormiseks.

Ometi on riigil võimalus ettevõtja või lihtsalt tarbija olukorda kergendada, mis peaks pealegi müügikäivet suurenema. See kaupmees, kes teenib käibe pealt, on õigel teel. Samuti on õigel teel see valitsus, kes teeb panuse oma kodanike aktiivsusele.

Uus käibemaksuseaduse eelnõu näeb ette teisegi muudatuse: kapitalirendi objekti ? liiklusvahendi, töömasina, sisseseade ? käibemaksu tasumist kohe alguses. Äripäev on kindlalt selle muudatuse vastu. See oleks ettevõtjale koormav, lööks korrapealt hinge kinni, ja võib arvata, et paljud vajalikud seadmed jääksid seetõttu üldse soetamata. Kas on õige jagada renditud kaupa nii-öelda põhiosaks ja käibemaksuks? Kasutaja seisukohalt tundub see põhjendamatu. Kui ostame kauba kohe välja, siis maksame loomulikult mõlemad; kui rendime, siis peaksime ju rentima mõlemaid.

Lisaks käibe tõenäolisele vähenemisele ei meeldi käibemaksu kohe tasumine liisingufirmadele. Rendisummade jääk väheneb ja väheneb tulevikus saadav intress. Kui kellelegi uuendus ei meeldi, riik ehk välja arvatud, siis ei tasu seda ka püüda juurutada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:38
Otsi:

Ava täpsem otsing