Komisjoni õige otsus

Reet Hääl 13. juuni 2001, 00:00

Liisingufirmad tervitavad riigikogu rahanduskomisjoni otsust toetada kapitalirendi käibemaksuga maksustamise senist põhimõtet jagada käibemaks võrdsete osamaksetena rendiperioodi vältel. Väiksema- ja keskmise suurusega ettevõtetel ning eraisikutel käib üle jõu käibemaks kogu liisitava vara summalt koos esimese sissemaksuga tasuda.

Üldjuhul moodustab esimene sissemakse kuni 20% liisitava vara soetusmaksumusest ja planeeritava muudatusega lisanduks sellele 18% käibemaksu. Kui siiski otsustatakse uus käibemaksu seadus eelnõu kujul vastu võtta, pidurdaks see kapitalirendi kasutamist ning seega ettevõtluse ja majanduse arengut. Ettevõtteid, kes suudavad investeerida omakapitalist, on Eestis vähe. Kuna ettevõtteid on riigi majanduskeskkonnas erineva profiili, investeerimispoliitika ja ajaloolise taustaga, siis on arenenud majanduses kujunenud välja erinevad investeeringute finantseerimise moodused, lähtudes just sellest, mida ettevõtjal on kõige mõttekam kasutada. Liisingfinantseerimine pakub järgnevaid instrumente. Kapitalirent ? tehing, mille kohaselt 1) rendiperioodi lõppedes läheb renditud vara omandiõigus automaatselt üle rentnikule või 2) rentnikul on õigus renditud vara rendiperioodi lõppedes välja osta ilma täiendavate makseteta või hinnaga, mis on alla selle vara harilikku väärtust. Hinda loetakse alla vara hariliku väärtuse olevaks, kui see on madalam kui 10% sarnase vara turuhinnast. Kohe käibemaksustatakse esmane sissemakse ja väljaostu osamaksed lepingu perioodi jooksul.

Kasutusrent ? tehing, mille kohaselt vara omanik annab vara rentniku kasutusse rendilepingu alusel. Käibemaksustatakse kui teenust.

Järelmaksuga müük ? tehing, mille kohaselt vara omandiõigus läheb müüjalt ostjale üle vara üleandmisel või teenuse osutamisel. Kogu tehing käibemaksustatakse kohe.

Müük-tagasirent ? vara müük rendileandjale ja sama vara tagasirentimine müüjale. Ehitiste puhul kehtib 5 aasta kasutuse nõue, et saaks käibemaksu tagasi arvestada. Kehtib erand, et kui ehitis võõrandatakse krediidi- või finantseerimisasutusele ja võõrandaja on võtnud selle uuesti kapitalirendile, ei pea rentnik tegema ümberarvestust rahandusministri poolt kehtestatud korras, st ettevõtja saab vabastada käibevahendid.

Faktooring ? kauba müügist või teenuse osutamisest tuleneva nõudeõiguse tasu eest loovutamine. Käibemaksustatakse teenustasu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing