Nokia peegeldab maailma majandust

Tõnis Arnover 14. juuni 2001, 00:00

Nokia, kes tänu headele tulemustele ja juhtide kindlale optimismile on seni tehnoloogiaaktsiate järsust langusest suhteliselt valutult välja tulnud, oli nüüd lõpuks turuolukorra halvenemise tõttu sunnitud andma turgudele signaali, et optimism on selleks korraks otsas. Nokia teatel on USA majanduskasvu aeglustumise mõju viimastel nädalatel selgelt tunda Euroopas, mis tähendab, et nii mobiiltelefonide kui ka -süsteemide müügi kasv pidurdub.

Lisaks langeb majanduse oodatust kiirem jahtumine paljudes Euroopa Liidu riikides kokku mobiiltelefoniturul teiselt põlvkonnalt kolmandale üleminekuga, mis kulgeb vaevaliselt, on seotud suurte kuludega ja muudab investorid närviliseks, ütles Nokia finantsdirektor Olli-Pekka Kallasvuo.

Nokia hoiatus paljusid asjatundjaid ei üllatanud, ehkki selle mõju börsikursile oli ränk. Nokia müügi ennustus lähtub eri riikide majandusaktiivsusest. Kui maailma majanduses toimub nii suur muutus nagu praegu, siis kajastub see kohe Nokia tulemustes, ütles Soome majandusuuringute keskuse ETLA tegevdirektor Pentti Vartia Taloussanomates. Et mobiiltelefon ei ole tavaline tarbekaup, vaid püsikaup, siis võivad inimesed selle ostmise majandusolukorra mõjul edasi lükata, ütles ta.

Eelmisel aastal müüdi maailmas 405 miljonit mobiiltelefoni ja veel aprillis pakkus Nokia, et tänavu müüakse neid 450?500 miljonit, kuid praeguse ennustuse kohaselt tõuseb selle aasta müük veidi üle eelmise aasta taseme. Nii järsk prognoosi vähenemine oli üllatav ja näitas, mobiiltelefoniturg tervikuna on aeglasem ja keerulisem, kui veel mõni aeg tagasi arvati, ütles Nordea Securitiese analüütik Mika Paloranta. Peale mobiiltelefonide müügi avaldab majanduskasvu aeglustumine mõju ka osa operaatorfirmade võrguinvesteeringutele.

Kallasvuo ennustab mobiiltelefonide müügi märgatavat paranemist teisel poolaastal seoses uute GPRS-telefonide müügile tulekuga, kuid analüütikud esialgu tema optimismi ei jaga. Mika Paloranta prognoosib, et ka kolmas ja neljas kvartal tulevad kehva müügiga kuud ning et GRPS-telefonide müük saab korraliku hoo sisse alles tuleva aasta teisel poolel.

Nokia peadirektor Jorma Ollila ütles, et firma kohandab oma tegevuse maailma majanduse olude järgi ning hoiab toodete ja kogu firma konkurentsivõime korras. ?Turg määrab selle, kas me koondame või laiendame oma tegevust,? lisas ta. Samas ei ole Nokia loobunud taotlusest hõivata mobiiltelefoniturust 40, aasta algul oli tema osakaal kasvanud 35ni.

Deutsche Banki Nokai analüütik Lauri Rosendahl pani tähele, et müügiennustuse järsust vähendamisest hoolimata on Nokia kasumiprognoosi tunduvalt vähem kärpinud. See tähendab, et firma suudab vastavalt müügimahu kahanemisele kulusid paindlikult kärpida ja kasumi enam-vähem säilitada ega too rentaablust ohvriks turuosa suurendamise püüdlustele.

Vaatamata Nokia pessimismile ei ole USA Wall Streeti investorid kaotanud usku telekomisektorisse ning taas kasvab nende huvi Nokia, Ericssoni ja Motorola aktsiate ostmise vastu, eriti pärast teisipäevast suurt aktsiate kukkumist tehnoloogiabörsil Nasdaq.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing