Visa hingega koletis

Lauri Vahtre 14. juuni 2001, 00:00

Nagu tunnistavad lugematud kirjeldused ja asjaosaliste mälestused, mõjus 1941.a juuniküüditamine eesti ühiskonnale masendavalt. Tagantjärele ajalugu teades teame sedagi, et juuniküüditamine ei jäänud ainsaks, õudusi tehti ka hiljem ja hullemaidki. Kuid see oli esimene, vähemalt niisuguses mahus ja jõhkruses, ja sellega antud hoop erakordselt valus.

See oli peapõhjus, miks vanu vaenlasi sakslasi ? kelle fa?ismigi suhtuti üleolevalt ? hakati ootama igatsusega, mis on võrreldav vangi amnestiaootusega. See hirmutegu muutis eesti rahva meelt, mõistust, südant ja ajalugu. See on lähtekoht, millest alustada, enne kui asuda suure käraga hukka mõistma SSi läinud või natside julmustes osalenud inimesi. Võime andeks paluda kelle ees iganes, kui vaid meie käest kõigepealt palutaks andeks see küüditamine... ja siis muidugi ka teised samaväärsed teod alates Eesti piirivalvurite tapmisest Peipsi jääl 1938.a, keset sügavat rahuaega.

Siiski pole päris õige öelda, nagu olnuks tegu millegi ennekuulmatuga. Ka 1941.a suvel ilmunud sõna ?küüditamine? (selles tähenduses) kerkis tegelikult üles rahva mälust. Lausalist küüditamist oli viimati nähtud Põhjasõja aegu, 1708.a, kui Tartu linn õhku lasti ja/või maha põletati ning kõik sakslastest kodanikud Venemaale veeti.

Sakslased sakslasteks, aga see oli terve linn, mis (ajutiseks) hävis, ning sellest sündmusest kirjutas eestlane Käsu Hans nutulaulu ?Oh, ma vaene Tardo liin!?, mis peaks kividki nutma panema. 1941.a, oli ajalugu kordunud, ja mitte farsi, vaid ko?maarina. Venemaa näitas, et tema arusaamad inimesest ja inimlikkusest ei olnud muutunud. Ja seda re?iimi, mis tappis miljonite kaupa nii omasid kui võõraid, ei olnud Venemaale kaela määrinud mitte ükski võõrvõim. See pole öeldud mitte vaenu õhutamiseks, aga fakt jääb faktiks.

Mida selle kõigega täna peale hakata? Mis muud, kui meeles pidada. Juba leidub küllaga neidki, kes joodiku kombel minevikku unustada tahavad (Hando Runneli võrdlus). Aga ? jällegi Runneli sõnutsi ? ei saa me läbi mäluta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing