Töötuskindlustuse seadus jätab FIEd kohustuste ja tagatiseta

Inno Tähismaa 14. juuni 2001, 08:46

Eile öösel riigikogus vastu võetud töötuskindlustuse seadus jätab füüsilisest isikust ettevõtjad mängust välja.

Uuest aastast kehtima hakkava seaduse kohaselt peavad kõigi palgatöötajate tööandjad maksma 2002. aastal töötaja palgast 1,5 protsenti kohustuslikku töötusmaksu, mis läheb töötukassa juurde loodud fondi, kust hakatakse töötutele toetusi maksma.

Füüsilisest isikust ettevõtjad (FIE) maksu maksma ei pea, samuti ei maksta neile toetust. Seadus ei kehti ka ettevõtete ja riigiasutuste juhtide kohta.

Ametiühingute algatatud seadus läheb maksumaksjatele praeguse ligi 5000kroonise keskmise palga ja 553 000 palgatöötaja puhul maksma aastas 497 miljonit krooni. Sellest makstakse töötuks jäänud isikutele esimese 100 päeva jooksul välja 50% palgast ja järgmise 260 päeva jooksul 40% palgast.

Praegu katab riigieelarve töötutele abirahadena 118 mln krooni aastas.

Kuni 5 aastat töötanud palgatöötajatele on õigus saada toetust 6 kuud, 5-10 aastat töötanud saavad 9 kuud ja üle 10 aasta töötanud 12 kuud (360 päeva) toetust.

Esialgu töötukassa osakondi maakondadesse ei tule ja raha makstakse töötu pangaarvele välja Tallinnas asuvast kontorist. Töötukassa haldamine läheb maksma suurusjärgus 10 miljonit krooni aastas.

Töötukassa nõukogus hakkab tööle 6 ja juhatuses 3 liiget.

Töötusmaksust läheb 2002. aastal 1% arvestuslikult maha töötaja palgast ja 0,5% maksab tööandja. Tegelikkuses kannab summa üle tööandja. Seaduse järgi võib töötajale kehtestada töötusmaksuks 2% ja tööandjale 1% ehk kokku 3% palgast.

Töötuskindlustuse seadus reguleerib seletuskirja järgi hüvitiste maksmise ja määramise tingimusi ja korda töötuks jäämise, töölepingute kollektiivse ülesütlemise ja tööandja maksejõuetuse korral ning töötuskindlustuse korraldust. Seadusega luuakse avalik-õiguslik juriidiline isik Eesti Töötukassa. Seaduse kohaselt on töötuskindlustus sundkindlustuse liik, mille eesmärgiks on hüvitiste maksmine töötajale ja teenistujale töötuks jäämise, töölepingute ja teenistussuhete kollektiivse ülesütlemise ja tööandja maksejõuetuse korral.

Seaduse vastuvõtmise poolt oli 54 riigikogu liiget, erapooletuks jäi 4.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing