Hansapank kasvab Balti suurimaks

Romet Kreek 15. juuni 2001, 00:00

Hansapangal pole võrreldes välismaiste suurpankadega ette näidata sajanditepikkust ajalugu, kuid Hansapangas on toimunud väga lühikese ajaga kiire tehnoloogiline ja organisatsiooniline areng. Hansapank on kasvanud nii panganduse üldise kasvuga kui ka agressiivse pankade ostmise ja liitmise teel. Hansapangal on Eestis turuosa, millest välismaised pangandusturu liidrid oma kodumaal ainult unistada võivad.

Eestis on Hansapank suurim pank, talle kuulus 2000. aasta lõpus 59% hoiusteturust ja 60% laenuturust.

Suurim muutus Hansapangas toimus 1998. aastal, kui Hansapank ostis endaga sama suurusjärgu panga Eesti Hoiupanga. Hansapank sai endale hulgaliselt uusi kliente ja ulatusliku kontorivõrgu. 1999. aastal suudeti viia kontorid ristkasutatavaks. 1999. aasta sügisel teostati Eesti ajaloo suurim infosüsteemide ühendamine, mille käigus Hansapanga ja Hoiupanga kliendiandmebaas liideti üheks andmebaasiks. Hoiupank on Eestis ainuke Hansapangaga liidetud pank.

Hansapank alustas oma tegevust Lätis 1995. aastal, mil pank avas esinduse Riias ning tütarfirma AS Hansa Leasing Latvia alustas tegevust. 1996. aastal jõudis Hansapank oma tegevusega Lätis uude faasi. Hansapank ostis Deutsch-Lettische Banka aktsiad. Pank nimetati samal aastal ümber Hansabank Latviaks. 1998. aastal liitis Hansapank Latvia Hoiupanga ühinemisega kaasavaraks saadud Zemes Banka enda struktuuridesse. 1999. aastal nimetati Hansapank Latvia ümber Hansabankaks. 2000. aastal ostis Hansabanka Läti panga UBB Ventspils, mis tõi taas kaasa tegevusmahtude suurenemise.

Hansabanka oli 2000. aasta lõpu seisuga hoiuste mahult teine pank Lätis (turuosa 15%) ja laenude poolest kolmas (turuosa 16%).

1996. aastal alustas pank tegutsemist Leedus liisingut pakkuva tütarfirma kaudu. 1999. aastal asutati Hansapanga tütarpank Leedus. 2000. aasta ja selle aasta esimene pool kulus Hansapangal Taupomasis Bankase erastamiseks, mis sai lõpuks Hansapanga omandiks.

2000. aasta lõpus oli Hansabankase turuosa Leedus nii hoiuste kui ka laenude osas 3%. Hoiusteturul on pank viiendal, laenude osas kuuendal kohal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing