Jahe ilm rõõmustab talupidajaid ja turismibüroosid

15. juuni 2001, 08:31

Jahe ja vihmane juuni muudab murelikuks turismitalude pidajad ja puhkusele minejad, kuid loob tingimused rikkalikuks teraviljasaagiks, kirjutab Eesti Päevaleht.

Juuni ja juuli tulevad sünoptikute prognooside kohaselt keskmisest külmemad, august aga soojem.

Saaremaal Pihtlas asuva Aadu Turismitalu perenaine Alge Rooso märkis, et turismitalu pidajaile on niisugune suvi kurnav. ?Paljud, eriti jalgrattamatkajad, on oma broneeringud ära öelnud, elame ainult lootuses, et pärast jaanipäeva algab siiski suvi,? rääkis ta. Jaanipäevalised panid Aadu Turismitallu kohad kinni juba märtsis.

Helen Lõhmus Cassandra reisibüroost nentis, et nõudlus soojamaareiside järele on sel suvel kasvanud. ?Eriti populaarsed on Türgi, Hispaani ja Itaalia. Inimesed põhjendavad reisisoove just sellega, et siin on külm ja teha pole midagi,? lausus Lõhmus.

Soojade suvedega võrreldes on inimesed ka haigustele vastuvõtlikumad. Doktor Ahti Virkus perearstikeskusest Sinu Arst kinnitas, et tema poole pöördub iga päev külmetushaigustega inimesi. ?Muidugi ei ole haigeid nii palju kui gripiepideemiate ajal, aga kindlasti rohkem kui juunikuus tavaliselt,? rääkis doktor.

Põllumeestele on jahe, niiske juuni aga pigem kingituseks. Eesti Maaviljeluse Instituudi direktor Heino Lõiveke tunnistas, et teraviljadele ongi kasvuperioodi algul niiskust vaja, sest nii saab juurestik tugevam. ?Põua korral jääks vundament nõrgemaks ja vili oleks kehvem,? põhjendas Lõiveke.

Tema sõnul on sellise ilma jätkudes pigem ohus kartulid, mida siis haigused rünnata võivad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing