Riigikogulaste omakasu närib pensionisammast

15. juuni 2001, 08:30

Riigikogu saadikute hirm kaotada oma tulevase pensioni suuruses oli mitme poliitiku hinnangul põhjus, miks parlament ei kinnitanud eile pensionireformi käivitavat seadust, kirjutab Eesti Päevaleht.

Isamaaliitlase Lauri Vahtre sõnul istus opositsioon ?hambad ristis? riigikogu saalis, et hoida ära nende isiklike suurpensionide maksustamine.

Kogumispensionide seaduseelnõu maksustab kõik 4000 kroonist suuremad vanadus- ja eripensionid. 15 000 krooni suuruse parlamendipensioni saajad jääksid sel juhul kuus ilma 2900 kroonist.

?Lootsin väga, et suudame selle seaduse vastu võtta,? ütles Mõõdukate aseesimees Rein Järvelill. ?See oli väga valus tagasilöök. Komistuskiviks sai siin riiklike pensionide maksustamine, mis tekitas tõsist vastupanu.?

Sotsiaalminister Eiki Nestor oli sunnitud eelnõu arutelu katkestama pärast seda, kui ühe enamhäälega läks läbi tööparteilase Tiit Toomsalu parandusettepanek. ?Selle järgi võiksid pensionifondid rahaga jalga lasta ja riik oleks kõik kinni maksnud,? märkis Nestor. Nestori hinnangul oli selle hääletuse taga seaduse vastuvõtu nurjamise plaan.

Keskfraktsiooni aseesimehe Liina Tõnissoni sõnul on taolised süüdistused absoluutselt valed. ?Seda selgitavad need, kes ei saanud tehtud korralikku kogumispensioni seadust. Probleem on selles, et täna pole mingit garantiid, et pensionifondid suudavad inimestelt kogutavat pensioniraha hoida ja suurendada. Eestis kipub raha õhku haihtuma,? märkis Tõnisson.

Tema väitel tuleks pensionide maksustamise küsimus lahendada seadusega, mille Rahvaliit esitas juba mullu. ?Murelikuks ei tee meie endi pensionid, vaid see, et kui algab maksustamine, kasvab ka rahandusministeeriumi isu ja ülehomme on maksustatud ka 1500- ja 2000kroonised pensionid,? rääkis Tõnisson.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing