Aktsionärid kaotasid nädalaga miljardeid

Kaja Koovit 18. juuni 2001, 00:00

Eelmine nädal oli börsifirmade aktionäridele kõike muud kui rõõmustav.

Hansapanga aktsia hind kaotas nädalaga väärtusest 12 krooni ehk 7,5 protsenti. Panga aktsionäride vara, mis sellekevadisest madalseisust oli kasvanud ligi 2,3 miljardi võrra, oli reede õhtuks nädalaga kahanenud 900 000 krooni võrra.

?Kukkumise põhjustas uudiste puudus ning välisturgude nõrkus,? lausus Ühispanga turuanalüüsi divisjoni direktor Sven Kunsing, kes oli Hansapanga aktsia hinnalangust prognoosinud juba eelmise nädala alguses.

Välisturud on olnud jätkuvalt nõrgad, sest ettevõtted teatavad üksteise järel, et teise kvartali tulemused jäävad oodatust nõrgemaks.

Hansapanga aktsionäridel on aga veel hästi läinud. Eestimaalaste lemmikvälisaktsia Nokia hind tegi teise kvartali kasumihoiatuse tulemusena nädalaga 30protsendilise kukkumise, vähendades aktsionäride vara ligi 800 miljardi krooni ehk enam kui üheksa Eesti aastast sisemajanduse kogutoodangut.

Rootsi suurim börsiettevõte ning samuti üks Eesti investorite lemmikutest Ericsson langes 15 protsenti ning Sonera 21 protsenti.

Hansapanga aktsia hinda ei suutnud toetada ka reistinguagentuuri Moody?s teade Hansapanga reitingu võimaliku tõstmise kohta. ?See uudis oli positiivne, eriti sellepärast, et reitinguagetuur teatas reitinguväljavaate paranemisest vaatamata Leedu Hoiupanga (Lietuvos Taupomasis Bankas) ostule, mis võib lähiajal Hansapanga finantsseisu võimalike lisaprovisjonide vajadusega pisut nõrgendada,? lausus Kunsing.

Välisturgude jätkuvast ebakindlusest tingituna ei ole lähiajal olukorra olulist paranemist oodata ka Tallinna börsil.

?Hansapanga aktsia tugevam vastupanutase on 146 kroonil ning sellest tasemest veidi ülespoole peaks aktsia hind ka mõneks ajaks pidama jääma,? lausus Kunsing. ?Korrektsioon on olnud tugev, mistõttu võib sel nädalal oodata stabiilsemat aega,? lisas ta. ?Spekulandid võivad nüüd asja rahulikumalt võtta,? lausus Kunsing.

Stabiilsus peaks puudutama eelkõige Hansapanga aktsiat. Nädalaga oma väärtusest ligi 7 protsenti kaotanud Eesti Telekomi aktsia võib Kunsingu sõnul langeda ka edaspidi.

Ettevõttega seoses on segadusi, eelkõige puudutab see vaidlust sideametiga. ?Tavaliselt on sellised vaidlused lõppenud Telekomi kaotusega,? lausus Kunsing.

Kuigi 146 kroonil on Hansapanga aktsial tugev toetustase, võivad seda kõigutada negatiivsed uudised välisturgudel. Ettevõtete kasumihoiatuste sadu ei ole veel sugugi lõppenud ning aasta alguses teise poolaasta suhtes optimistlikult meelestatud olnud Ühendriikide keskpank andis oma nn bee?is raamatus teada, et langusperiood ei ole sugugi läbi saanud ning maailma suurim majandus ei anna veel mingeid märke selle kohta, et kümme kuud kestnud langus võiks tõusule pöörduda.

Euroopa Keskpanga president Wim Duisenberg möönis Ühendriikide ajalehele New York Times antud intervjuus samuti, et kuigi europiirkonna majanduskasv edestab tänavu kõigi eelduste kohaselt pärast pikki aastaid Ühendriikide oma, ei saavuta majanduskasv siiski keskpanga poolt varem prognoositud 3% taset.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing