PM: Göteborgi tippkohtumine ei vastanud ootustele

Parem pool muna kui tühi koor, umbes nii võiks pärast Euroopa Liidu Göteborgi tippkohtumist ohata, kirjutab Postimees tänases juhtkirjas.

Kannatamatud kandidaatmaad said tippkohtumiselt mingi tähtaja, kuid seda polnud nii palju kui oodatud liitumistähtajad.

Jutt käib kandidaatmaade võimalusest osaleda liikmesmaadena Euroopa Parlamendi valimistel 2004. aastal. Ainus erinevus Nizza tippkohtumisest on, et nüüd räägib Euroopa Liit juba kandidaatmaade liikmelisusest europarlamendi valimiste ajal.

Ent vahest isegi olulisem on tõdemus, et parimad kandidaatmaad võivad lõpetada liitumiskõnelused 2002. aasta lõpuks. Eile Pärnus jalgrattaga tiiru teinud Euroopa Komisjoni president Romano Prodi nimetas Göteborgi otsuseid koguni murrangulisteks.

Meenutatagu siiski, et Eesti lootis liitumiskõnelused varem lõpetada 2002. aasta algul. Ja et oma eesistumisaja stardis avaldas Rootsi lootust liitumiskõnelusi koguni kiirendada. Nüüd on ikkagi kirjas, et 2002. aasta lõpp, see aga tähendab, et Eesti võib ära unustada oma ametliku valmisoleku ühineda Euroopa Liiduga 1. jaanuaril 2003. Seda lihtsalt ei juhtu.

Ehkki liitumiskõnelused lähevad järjest keerulisemaks, garanteerib tippkohtumisel kinnitatud regatimudel, et võidujooks kandidaatmaade vahel jätkub endise hooga. Võibolla siiski natuke läbimõeldumalt.

Hetkel kuum