Välisomanikud jätavad kasumi Eestisse

Peep Sooman 19. juuni 2001, 00:00

Tänavuse esimese kvartali rekordilistest 3,265 miljardi krooni suurustest otseinvesteeringutest oli umbes miljard krooni välisinvestorite reinvesteeringud kohalikku ettevõtlusesse.

?See oli esimeses kvartalis tõepoolest suur hulk,? lausus Eesti Panga infoosakonna juhataja Kaja Kell.

Investeerimispanga Suprema analüüsiosakonna juhataja Veikko Maripuu ütles, et kasumi reinvesteerimine on märk soodsast välisinvesteeringute kliimast ning et praegu hakkavad aastatetagused investeeringute Eestisse meelitamise mõjud avalduma. ?Eesti firmad on teeninud head tulu,? sõnas Maripuu. Tema sõnul võivad siiski reinvesteeringud maksuseaduste muutmisel kiirelt kaduda. ?Ma olen seda juba ammu rääkinud, neljaaastase perioodiga maksuseadusi ei tohiks rohkem teha,? lisas ta.

Esimeses kvartalis oli suurim Eestisse investeerija Holland. ?Mitmed ettevõtted teevad investeeringuid läbi Hollandi, sest sealne maksukeskkond on soodsam,? põhjendas Maripuu.

Trigon Marketsi peaanalüütik Toomas Reisenbuk ütles, et parim reinvesteeringu näide on Hansapank, mille kasumist tänavu suuri dividende ei makstud, vaid kasum suunati grupi investeeringuteks. Reisenbuki sõnul oli Hansapanga omanike otsus mõistlik, sest suur osa kasumist suunatu Leedu Hoiupanga ostuks. Hansapanga mullune kasum oli 810 miljonit krooni, dividendideks maksti alla kümnendiku kasumist. ?Tegu on positiivsete numbritega, aga ei tahaks öelda, et see suur üllatus oli,? kommenteeris Reisenbuk rekordilist otseinvesteeringute mahtu.

Kell ütles, et 3,265 miljardist kroonist moodustasid 1,5 miljardit krooni investeeringud aktsiakapitali, millest omakorda üle miljardi krooni oli seotud infrastruktuuri ettevõtte erastamisega.

Kõigi eelduste kohaselt oli peamiselt tegu ASi Tallinna Vesi müügiga Inglise firmale Water UU, mille kogumaht on 1,38 miljardit krooni.

Kui miljard krooni reinvesteerisid välismaised investorid ettevõtlusesse, siis viimase, 0,7 miljardi kroonise osa moodustas otseinvesteeringutest välismaiste emafirmade laenud siinsetele tütarfirmadele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing