ID-kaardi saab tõenäoliselt pangast

20. juuni 2001, 08:49

Tõenäoliselt hakkavad 1. jaanuaril elektronisikutunnistust ID-kaarti väljastama pangad. Kodakondsus- ja migratsiooniamet ei tea, kui palju maksab ID-kaardi kasutamine näiteks ka haigekassakaardi või juhiloana, kirjutab SL Õhtuleht.

Sarnaselt praeguse plastjuhiloaga võiks ka 1. jaanuaril väljastatavat ID-kaarti teoreetiliselt kasutada vaid visuaalse isikutunnistusena, ilma elektronfunktsioonideta.

?See on raiskamise tipp,? ütleb kodakondsus- ja migratsiooniameti asepeadirektor Urmet Lee. ?Sertifitseerimisteenus - elektronandmete kaardikiibile kandmine - maksaks orienteerivalt 60 krooni. 'Ainult visuaalse kaardi puhul ostaksime 247 krooni eest kaardi, mille funktsioone saame kasutada ainult 100 krooni või veelgi vähema eest.?

Kaart antakse välja ning kõik vajalikud andmed kirjutatakse sellele üks kord, hiljem midagi ei lisata. Kaardile kantakse kaks sertifikaati - üht on vaja isiku tuvastamiseks, teist digitaalallkirja andmiseks.

Selle baasil saab luua kõik ülejäänud teenused - ka haigekassakaardi või juhiloa. ?Kui isik on tuvastatud, saab juurdepääsu andmetele, mis on arvutivõrgu registrites,? selgitab kodakondsusameti IT-nõunik Ain Järv. ?Nii haigekassa keskregister kui ka juhiloaregister on arvutivõrgus kättesaadavad.?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing