Sigade nappus tõstab liha hinda

20. juuni 2001, 08:12

Eesti lihaturgu kammitsevat kodumaise tooraine nappust süvendab veelgi jaanipäeva eel kordades suurenev läbimüük, mistõttu pakuvad tööstused tootjatele tooraine eest tavapärasega võrreldes mitme krooni võrra kõrgemat hinda, kirjutab Postimees.

Peamine puudus on tööstustel sealihast, mille kilogrammi hind on tõusnud maikuu 30 krooni tasemelt ligi 35 kroonile. Hoolimata kõrgest hinnast on tooraine saamisega raskusi, sest talunikel lihtsalt ei ole sigu, mida müüa.

See ongi tekitanud olukorra, kus kohalikud tootjad suudavad rahuldada vaid pisut üle poole sealihavajadusest ning ülejäänud tooraine on tööstused sunnitud sisse ostma.

Imporditud liha kasutatakse peamiselt erinevates valmistoodetes, kõiksugu grill-lihad on siiski kodumaist päritolu.

Kehtna Mõisa seafarmi juhataja Asta Velleste sõnul on viimase nädala jooksul nende poole pöördunud mitmed lihatööstused, kes küsivad sealiha.

?Meil on püsivad lepingud, mis ei keela liha teistele müüa, kuid praegu lihtsalt ei ole enam midagi üleliigset alles,? kirjeldas ta tekkinud olukorda. ?Noori põrsaid küll on, aga need ei kõlba veel müügiks.?

Põlvamaal asuva Vastse-Kuuste Lihatööstuse peatehnoloogi Katrin Jalase sõnul on toorainepuudus kimbutamas paljusid tööstusi, sest püütakse küll ette varuda, kuid jaanipäevale eelneva nädalaajalise nõudluse kasvu tingimustes ei pruugita sellega alati toime tulla.

Tallinna Stockmanni kaubamaja toiduosakonna müügigrupi juhataja Marge Türneri sõnul ei maksa inimestel siiski karta, et hilja peale jäädes jaaniõhtu söögist päris ilma jäädakse. ?Midagi leiab poodidest ikka. Erinevaid tootjaid on palju ja seetõttu ei jää letid kunagi päris tühjaks,? lausus Türner.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing