Ülo Toomsalu • 20. juuni 2001 kell 6:00

Läti võib Eestist mööduda

Viimastel aastatel ületab Läti majanduskasv veenva eduga Eesti näitajaid, eriti suur on arenguvahe olnud kahel viimasel kvartalil. Trendi püsivam jätkumine võib Eestile kaasa tuua Balti majanduse lipulaeva staatuse kaotuse, kirjutab Postimees.

Mullu viimases ja tänavu esimeses kvartalis kasvas Läti majandus keskmiselt 8,5 protsenti. Eesti suutis selle ajaga oma sisemajanduse kogutoodangut (SKP) kasvatada kõigest 5,6 protsenti. Kui majanduskasvu trend naaberriigis peaks jätkuma ka edaspidi, jõuaks Läti Eestist ette viie-kuue aastaga.

Läti edu võti peitub ajutisel sõltumatusel globaalsest majanduse jahtumisest, seda seetõttu, et Läti väliskaubanduse maht on väiksem kui Eestil ja Leedul. Läti eksportis mullu kaupu 1,9 miljardi dollari väärtuses ehk umbes poole vähem kui Eesti ja Leedu.

Suprema analüütiku Veikko Maripuu hinnangul võib Läti Eestist mööduda veel sel kümnendil, kuid seda ainult siis, kui Vene majandus ja Lätit läbiv transiidivoog püsivad pikaajaliselt praegusel kõrgtasemel.

Hetkel kuum