Microsoft tekitamas Pehme-Kadaka turgu

21. juuni 2001, 00:00

Sügisest tõuseb Eestis enimlevinud Microsofti tarkvara hind 50?80%. Microsoft Office 2000 litsents maksab praegu 5000 kr, selle uuem versioon Office XP aga juba 6800 kr. Samas on tarkvara puhtuse eest võitlev organisatsioon BSA (Business Software Alliance) esitanud Eestile raske süüdistuse piraattarkvara ulatuslikus kasutamises.

Sedavõrd järsu hinnatõusu peale peab Eesti konkurentsi- ja tarbijakaitseamet esitama Microsoftile järelepärimise, ja soovitavalt teravas vormis. Peamine argument: hinnatõus ainult soodustab piraattarkvara levikut. Microsoftile endalegi peaks olema kasulikum teenida suurema käibe kui kõrge marginaali pealt.

Microsofti tarkvara kallinemine on internetiseerituse poolest esirinnas olevale Eestile väga valus. On ju Microsofti tarkvara kasutamine muutunud omamoodi standardiks, tõsiseltvõetavad konkurendid puuduvad. On küll Linux, aga raskused ühildumisega ning inimlik harjumuse jõud annavad Microsoftile suure eelise. Kui Eesti riik on teinud panuse e-haldusele, esitanud üleskutse tasuta internetile, siis peab ta sõnu ka tegudega kinnitama. Ei tahaks uskuda, et Microsoftiga pole võimalik kaubelda. Igal juhul tasub üritada, tuua oma argumendid. Viimasel ajal on moodne rääkida üleminekuperioodidest ? Eestil tuleb nõutada tarkvara kallinemisele üleminekuperiood. Muidu jääme hõljuma kenades unistustes, mis komistavad juba sügisel raha taha. Või juurudb piraattarkvara kasutamine veel sügavamalt meie töökultuuri.

Pooltväide kallinemisele on, et Microsoft teeb tootearendust, tegu on uue ja parema tootega. See võib nii olla, ent vanema ja odavama versiooni kaubastamine lõpetatakse, seega pole tarbijal mingit valikut. USAs saab kenasti kohale tasulist kiirteed mööda, kuid alati on võimalus sõita aeglasemalt ja tasuta.

Teine hinnatõusu põhjendus on väidetavalt Ida-Euroopa turu doteerimisest loobumine. Tarkvara hind on Eestis kaks korda madalam kui USAs, kui aga võrrelda keskmisi palku, mitu korda kõrgem. Arenevatele turgudele ei saa täie rauaga lajatada. Regiooniti erinevad hinnad valitsevad ka uute autode müügil.

Kolmas hinnatõusu põhjus võib olla riistvara hinnalanguse ärakasutamine. Erinevalt soft?ist käib hardware?is tihe konkurentsivõitlus, hinnad langevad. Kuid ka Microsofti domineerimine ei kesta igavesti.

BSA võiks Microsofti kui tarkvaramonopoli veenda turundustöö asemel hinnatõusu kahjulikkuses. Sest mida suurem on legaalse tarkvara turuosa, seda suurem on ka Microsofti turuosa. Muidu tahab BSA astuda samasse ämbrisse, millesse on Eesti astunud kõrgete aktsiisimaksudega ? salaviina ja -kütuse turg aplodeeris nende otsuste peale. Tekib uus, Pehme-Kadaka turg.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:40
Otsi:

Ava täpsem otsing