Kiviraidur hakkab Tarvastus elektrit tootma

26. juuni 2001, 12:46

Kümne aasta eest Viljandimaal kunagise Tarvastu linnaveski ostnud kiviraidur Kalev Pehme tahab veskitammi taastada, et sada aastat tagasi Riias valatud turbiini abil voolavast veest elektrit tootma hakata, kirjutab Viljandimaa ajaleht Sakala.

'See on igavene vinge turbiin, millega saab viisteist kuni kakskümmend kilovatti kätte,' on peremees veski ajast jäänud seadmega rahul. Praegu kindlustab Kalev Pehme kivi ja betooniga tammiesiseid kaldaid. Tamm ise tuleb puidust. Jõgi on selle kohal kaheksa meetrit lai. Veetaset on kavas tõsta umbes kaks meetrit kõrgemale, tammi taha moodustub siis seejärel paisjärv.

Paisust ei looda Kalev Pehme mitte ainult keskkonnasõbralikku energiat, vaid ka muud tulu tõusvat. Rajatavast elektrijaamast tahab mees eelkõige enda tarbeks piisavalt voolu saada ja ülejäänu kavatseb ta müüa Eesti Energiale. Tarvastu mõisa kaunist ümbrust näeb ta aga turistidele meeldivaks külastuskohaks kujunevat.

Tarvastu linnaveskist tehtav elektrijaam pole Kalev Pehmel ainuke selletaoline ettevõtmine. Jõgeva maakonnas on tal ostetud teinegi veskikoht, kus peaksid juba sel suvel tööd algama. 'Seal on jõe laius veskitammi kohal 60 meetrit ja energiat tuleb ehk oma sada kilovatti ära,' kõneleb ettevõtja.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing