Kadi Heinsalu • 26. juuni 2001 kell 12:38

Äripäeva hinnang Krediidipanga süüdistustele

Eesti Krediidipank avaldab oma pressiteatega protesti tänases Äripäevas avaldatud väidetele, et Maardu külje alla rajatud pesupulbri komponenti tseoliiti tootev Ceosil toob Krediidipangale kolm miljonit krooni kahjumit kuus.

Krediidipanga esindajate väitel ei ole Ceosili rentniku AS Seikanteri tootmistegevust Krediidipank kunagi finantseerinud ega kavatse seda ka edaspidi teha. AS Seikanter on oma tegevust finantseerinud muudest allikatest ja tehase tööga seotud finantsriske ei kanna Krediidipank, märkis Krediidipanga turundusjuht Mati Eliste.

Eliste sõnul informeeris Krediidipank sellest ka Äripäeva ajakirjanikku Inno Tähismaad päev enne artikli avaldamist, kuid sellest hoolimata otsustas autor avaldada valeinformatsiooni.

Äripäeva andmetel on Ceosil krahhi äärel, kuna tseoliidi järele nõudmine puudub ja omanikel pole raha, et töötajatele palka välja maksta. Tehase omanik on Äripäeva väitel mitmete firmade kaudu Krediidipank, mis omakorda kuulub suures ulatuses Rein Otsasonile. Äripäeva hinnangul toodab tehas tseoliiti praegu ligi 170 tonni kuus, mis tähendab, et ettevõte toodab kahju ligi kolm miljonit krooni kuus ehk 36 miljonit krooni aastas. See käib ilmselgelt 70 miljoni kroonise omakapitaliga Krediidipangale üle jõu.

Krediidipank avaldab Mati Eliste sõnul tõsist pahameelt niivõrd läbimõtlemata ja sisuliselt valede seisukohtade avaldamise peale, mis kahjustavad Eesti Krediidipanga mainet.

Äripäeva kommentaar sellele süüdistusele on järgmine:

Krediidipanga seotus ASiga Seikanter, tehase rentnikuga, on tõendatud tehases kohapeal küsitletud inimeste ütlustega ja samuti sellega, et Seikanteri tegevjuht Enn Pung on ühtlasi Krediidipanga investeeringute haldur. Samas ei ole Seikanteri omanike ja esindajate seas Krediidiinfo põhjal tõepoolest Krediidipanga töötajaid, mistõttu on panga esindajail kerge eitada otsest seost tehasega.Mis puutub teenitavatesse tuludesse ja kasumisse/kahjumisse, siis artiklis esitatud arvutused põhinevad Enn Pungi ütlustel. ?Punga väitel on vaja müüa tseoliiti vähemalt 700 tonni (3,7 miljonit krooni) kuus, et plussi jõuda. Praegu toodab tehas 170 tonni kuus, mis tähendab, et ettevõte toodab kahju ligi 3 miljonit krooni kuus,? kirjutab tänane Äripäev.

Hetkel kuum