Kroonilaenude reaalintress läheneb nullile

Tõnis Oja 27. juuni 2001, 00:00

Kommertspankade poolt väljastatavate laenude kaalutud keskmine intress langes Eesti Panga andmetel mais 0,28 protsendipunkti 7,48 protsendini. Tarbijahinnaindeks oli mais 6,9 protsenti, mis teeb kroonilaenude reaalintressiks 0,6 protsenti. Reaalintress on tänu inflatsiooni kiirenemisele alates jaanuarist langenud 3,7 protsendilt veidi üle kolme protsendi.

Kommertspankade laenuportfell kerkis mais 1,6 protsenti peaaegu 37 miljardi kroonini. Äriühingutele antud laenude maht kasvas 2,2 protsenti 16,7 miljardi kroonini. Eraisikutele antud laenude maht kasvas koguni 2,8 protsenti 7,4 miljardi kroonini.

Uue tootena tuli liisinguturule Hansa Liising auto järelmaksuga, mis on mõeldud eraisikutele, kes on liisinud endale auto ning soovivad seda nüüd müüa. Soodus on ta eraisikutele ning mittekäibemaksukohuslastest juriidilistele isikutele, sest järelmaksu puhul igakuisetele maksetele käibemaksu ei lisandu. Muud tingimused sarnanevad kapitalirendile ? liisinguperiood on kuni 6 aastat, avansiline makse alates 10 protsendist.

Negatiivse uudis liisingutingimuste muutuse kohta tuli samuti Hansa Liisingust, kes tõstis mitmel liisingutootel minimaalset limiiti seniselt 40 000 kroonilt 59 500ni. See otsus kitsendab potentsiaalse kliendi võimalusi. Liisingufirmast võib muidugi aru saada, ei viitsi tegelda väikeste ja suhteliselt vaesemate klientidega. Hansa Liisngu klientide valikuvõimalused on nüüd taas väiksemad.

Ettevõtete laenutabel

Liisingutabel

Laenu ja liisingutabelid on esitatud PDF formaadis, kui Teie browser ei toeta seda formaati soovitame installeerida siit oma arvutisse Adobe Acrobat Reader

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing