Maapanga aktsia fiktiivne müük säästis raha

Inge Rumessen 29. juuni 2001, 00:00

Keskerakondlane Toomas Varek võitis eelmisel aastal tulumaksu arvelt 31 000 krooni. Ta müüs ühele tundmatuks jääda soovivale inimesele madala hinnaga 10 000 pankrotistunud Maapanga aktsiat ja kandis saadud summa kahjumisse.

Vaatamata sellele, et paar tuhat Maapanga aktsionäri jäi pärast ettevõtte krahhi kolme aasta eest pika ninaga, kuna aktsionärid saavad pankrotiseaduse järgi oma raha tagasi viimases järgus, õnnestus Varekil leida keegi, kes Maapanka ilmselt veel uskus.

Ostja, kelle nime Varek ei soostunud viimase palvel avalikustama, maksis krooni aktsia kohta. Aktsiad oli Varek kunagi ostnud hinnaga 13 krooni tükk.

Ühtlasi müüs Varek möödunud aastal ka oma Ühispanga 15 000 aktsiat neid 38 krooniga kokku ostnud Rootsi SEB- pangale.

Saadud 570 000kroonisest tulust arvutas Varek maha Maapanga aktsiate müügist saadud 120 000kroonise kahjumi ning tasus tulumaksu järelejäänud summalt, kirjutades nii enda kasuks 31 000krooni.

Tehing on iseenesest seaduslik ning selline tulumaksu arvestus õige. Kuna pankrotistunud panga aktsiate müüki väärtpaberite keskdepositoorium ei vahenda ning maksuametile piisab ostja allkirjast ostu-müügilepingul, võimaldab see fiktiivsete tehingute näol riigile maksmata jätta mitmeid tuhandeid kroone tulumaksu.

?Mina pole midagi seadusevastast teinud,? ütles Varek. ?Kõik on juriidiliselt õige.?

Kolmesaja Maapanga aktsia omanik Toivo Palgi võib aga omal ajal investeeritud 9600 krooni õhku haihtunuks lugeda. Endine rahandusministeeriumi töötaja Toivo Palgi rääkis, et iga inimene võiks sellise nipi ära teha. ?Leian inimese, kes annab mulle allkirja, et on ostnud minult aktsiad ühe krooniga,? kirjeldas ta võimalikku skeemi. ?Mina esitan paberi maksuametile ja arvan väärtpaberite müügilt saadud kahjumi kasumist maha. Pärast jagame ostjaga summa pooleks.?

Ka Küberneetikainstituudis töötav Klaus Puck ei saa kunagi tagasi 400 aktsia eest makstud summat.

Väikeaktsionär kirjeldas, et Maapanga lõpetamiskoosolekul kuulis ta siiski, et grupp inimesi ostab Maapanga aktsiaid kokku. ?Juristist sõber ütles, et siis saab selle kahjumisse arvata ning peab tulumaksu vähem maksma,? rääkis Puck.

Toomas Vareki elukohajärgse Lääne-Virumaa maksuameti asedirektor Irina Anatoljeva selgitas, et igasuguse väärtpaberite müügist saadud kahju saab tulust maha arvata, ka pankrotistunud ettevõtte aktsiate müügi puhul. ?Me ei aktsepteeri ainult Maapanga aktsiate kahjumisse kandmist, kuna pankrotiprotsess pole lõppenud,? ütles Anatoljeva.

Tallinna füüsiliste isikute maksuameti direktor Triinu Rohtla ütles, et näeb kõigi selliste müükide taga teeseldud tehinguid. Maksuametisse on helistanud mitu inimest, tundes muret tulutult seisvate Maapanga aktsiate pärast. ?Me oleme alati vastanud, et kui te need kellelegi maha müüte, siis me kindlasti kontrollime teid põhjalikult kahtlusega, et tegemist on teeseldud tehinguga, selleks et tulumaksu vähem maksta,? ütles Rohtla.

Ka Maapanga pankrotihalduri Maire Armi sõnul on juriidiliselt nende aktsiate müük võimalik, kuigi Maapanga aktsiatel enam mingit väärtust ei ole ja ilmselt ei saagi olema. ?Maapank enam ellu ei ärka,? sõnas Arm.

Seega jääb arusaamatuks, miks pidi tundmatu ostja maksma Varekile pankrotistunud firma aktsiate eest 10 000 krooni. Vareki sõnul ta seda ei tea.

Pankrotihalduri sõnul on aktsiate müügitehinguid olnud nii mõnigi, kuigi ta ei saa aru, miks peaks keegi neid tahtma osta. Teoreetiline võimalus on õhus, et Maapanga vara müügist jätkub ka aktsionäridele. ?Aga selleks peaks küll ime juhtuma,? lausus Maire Arm.

___________________________________________


Riigikogu liige Toomas Varek müüs möödunud aastal oma 10 000 Maapanga aktsiat eraisikule hinnaga 1 kroon tükk. Ostuhind oli 13 krooni. Ta arvestas selle kahjumina ning sai seega tulumaksuvõitu 31 000 krooni. Nimelt müüs ta ka Ühispanga aktsiaid, mille tulust arvutas Maapanga aktsiate kahjumi maha. Kas see tehing on seaduspärane?
Selline tehing on seaduspärane, sest vastavalt seadusele ja ka tavalisele arusaamisele majandustehingu tulemi hindamisest kujuneb tulu (kasu, tulumaksuga maksustatav summa) kulude ja tulude summana. Kirjeldatud toimingud on seaduspärased ja seadus on siin minu hinnangul mõistlik ja õige, vastasel korral muutuks tulumaks laekumismaksuks ning muudaks ettevõtluse raskeks või võimatuks. Kui isik tegeleb investeerimisega, siis ei ole mingit alust sätestada, et tema ei või tegevuse kahjumit ning kulu tulust maha arvata, erinevalt muudest tegevusaladest.

Kui näiteks müüakse maha pankrotistunud ettevõtte aktsiad hästi madala hinnaga ja siis kantakse tuludeklaratsioonis see väärtpaberite müügist saadud kahjumina, on see seaduslik?
Jah, on seaduslik, pankrotistunud ettevõtja aktsiate väärtus ongi tavaliselt hästi madal ? reeglina null. Pankrotistunud ettevõtete aktsiate müük toimub täpselt samamoodi nagu muude aktsiate müük.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:41
Otsi:

Ava täpsem otsing