Töötlev tööstus I kvartalis üllatavalt tugev

02. juuli 2001, 00:00

Võib arvata, et päris oluline osa suuremas I kvartali majanduskasvu numbris on varimajanduse paremal kajastamisel SKT statistikas. Esimese kvartali kasv on seda tugevam, et ka eelmise aasta sama perioodi numbreid vaadati ümber tunduvalt ülespoole.

Aasta-aastaga kasvutempo on esimeses kvartalis küll langenud, kuid see langus pole kaugeltki nii järsk nagu muu statistika põhjal oleks võinud arvata. Ühispanga varasem 1 kvartali prognoos oli 5,2 protsenti, nüüd siis öeldi täpsustatud numbriks 5,8 protsenti, mis polegi oluliselt erinev 6,0 protsendist möödunud aasta viimases kvartalis.

Majandusharude kaupa on raske mingeid järeldusi suunamuutuste kohta teha, kuna eelmiste kvartalite muudetud andmeid pole teada.

Üllatavalt tugevalt on esinenud töötlev tööstus. 12,5 protsenti lisandväärtuse kasvu vaatamata müügikasvu olulisele aeglustumisele on väga hea tulemus. Enamike teiste oluliste sektorite kasvutempod on väga ühtlased vahemikus 6?6,5 protsenti, mis on samuti täiesti aktsepteeritav tulemus.

Tarbimise poolelt on märke sellest, et olukord ei ole väga hea. Eratarbimine on kasvanud vaid 3,7 protsenti ja investeeringud on jätkuvalt väga nõrga kasvuga. Sisemajanduse nõudluse kasv on tulnud suures osas varude kasvu arvelt, mis on kummaline esimese kvartali kohta.

Kui selline trend peaks jätkuma, siis võib seda käsitleda ka kui teatavat ohu märki. Varude liigne suurenemine viib nn varude pohmellini (inventory overhang), mille käes ka USA majandus praegu vaevleb. Liigsed varud tuleb realiseerida tavaliselt oluliselt madalama hinnaga, või siis lihtsalt maha kanda, mis loomulikult ei mõju hästi SKTle. Välistehingutes paistab silma teenuste ekspordi väga aeglane kasv ja tõsiasi, et kaupade ekspordi kasv 20,8 protsenti oli püsihindades pisut madalam impordi kasvust. Üldjoontes oli see juba eelnevalt väliskaubandusstatistika põhjal teada, nii et suure üllatusega tegu ei olnud.

Numbrid, mis välja öeldi on pisut nõrgemad kui esmapilgul paista võib. Aga neis ei ole ka mitte midagi halba. Interpretatsioon sõltub muidugi sellest, millised on need muutused varasemates perioodides. Seda saab teada paari nädala pärast. Esialgu jääb Ühispank oma kasvuprognoosi juurde. Aastakasvuks ootame 4,8 protsenti, kvartalikasvud on langevad kuni kolmanda kvartalini.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing