Kokkuvõte välisinvestorite seas tehtud uuringust

04. juuli 2001, 00:00

Olulisim Eestisse investeerimist mõjutav tegur on tootmiskulud ja olulisim ressurss tööjõud. Välisinvesteeringute arengut takistab tööjõu ebapiisav kvaliteet, oskustööjõu puudus ja riikliku täiendõppesüsteemi ja kutseharidussüsteemi nõrkus.

Lisaks tööjõule takistab välisosalusega ettevõtte arengut liigne bürokraatia, näiteks käibemaksu tagastamine ja tööseadustik. Samuti majanduspoliitilised puudujäägid, näiteks regionaalpoliitika ja konkurentsipoliitika.

Investeerimiskliimas on toimunud negatiivne areng tootmiskulude, tööjõu, idaturu perspektiivi ja vajaliku tooraine kättesaadavuse osas.

___________________________________________

Võrreldes varasemate uuringutega on välisinvestorite hinnangutes toimunud positiivsed muutused välisettevõtjate suhtumises Eesti maksupoliitikasse ja innovatsioonipoliitikasse. Hinnangute muutumine maksupoliitikasse on ajendatud tõenäoliselt investeeringute tulumaksust vabastamisest.

___________________________________________

Keskmine välisosalusega ettevõte on väga rahul Eestisse tehtud investeeringuga ja plaanib siin oma tegevust laiendada. Sellele viitab ka otseinvesteeringute struktuuris reinvesteeritud tulu järsk suurenemine käesoleva aasta I kvartalis võrreldes varasemate aastate sama perioodiga. Positiivseteks muutusteks investeerimiskliimas peeti Eesti Telefoni monopoli kadumist, konkurentsi tihenemist pangandussüsteemis tänu Nordikale ja Sampole, liberaalset majanduskeskkonda ja poliitilist stabiilsust.

___________________________________________

Välisinvestorid on huvitatud kohalike ettevõtete abil allhankijate võrgu moodustamisest. Välisosalusega ettevõtetes on toimunud kapitalimahukama tehnoloogia eelistamise kasv ja töömahuka tehnoloogia kasutamise vähenemine.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:41

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing