Miks tõuseb piimaproovide hind?

04. juuli 2001, 00:00

Tänan lehe vahendusel Jõudluskontrolli Keskuse direktorit Toomas Murulod kirjaliku vastuse eest minu telefoniküsimusele, miks Jõudluskontrolli Keskus (JKK) tõstab alates juulikuust analüüsitavate piimaproovide hinda ja kellega on JKK kui oma valdkonnas ainumonopoli omav riigiasutus teenustasude tõstmise kooskõlastanud.

Vastuses põhjendatakse hinnatõusu nii: üldine elukalliduse ja piimaproovide omahinna tõus võrreldes 1997. aastaga, kui praegune hind kehtestati; laborites kasutatavad meetodid on akrediteeritud; osalete edukalt rahvusvahelistes ringtestides; välja on arendatud üle interneti töötav programm ?Vissu?, ?Vissuke? jne.;

Siinkohal minu kui ühe piimatootja selgitus, miks ma ei nõustu lepingu ennetähtaegse muutmisega: elukalliduse tõus ei ole ka piimatootjast mööda läinud. Toetusprogrammide abil soetatud laborisisustused ja muu vajalik peaksid JKK töö muutma efektiivsemaks ? tootjad soovivad samuti oma farmid euronõuetele vastavusse viia. Põllumajandusministri 21.07.2000 määrusga nr 53 on praeguse JKK ülesandeid oluliselt vähendatud, kuigi koosseisud on jäänud pea samaks ? 90 asemel 85 töötajat.

Murulo pakutud piimaproovide analüüsimise uus hind ei mõjuta oluliselt piimatootmise omahinda. Peame aga arvestama, et selliseid teenuste pakkujaid on teisigi (sh riigiasutusi), kes kurdavad oma kurba saatust: elukalliduse tõus, kallite euroseadmete olemasolu või nende puudumine, raha vähe, aga tahaks paremini. Kust siis mujalt ? küll põllumees maksab. Kusagil on siiski piir.

Pakutud uue lepingu punkt 3.2.1. räägib tootjast kui arvete võimalikust mittemaksjast, arvestamata tema majandustingimuste tausta. Toon siin vaid ühe näite: Ühinenud Meiereid teatasid hiljuti ajakirjanduses ? lõpetatud on tootjatele eelmise aasta oktoobri piimarahade tasumine ja varsti õiendatavat võlad ka novembrikuu eest ...

Lepingus pakutud hindade diferentseerimine on aga minu arvates riigiasutuse lubamatu vastutöötamine alla 50 lehma omavatele tootjatele.

Kui ei anta arvestatavat põhjendust piimaproovide hinna tõstmisele, mina uuele lepingule alla ei kirjuta. Ega soovita seda teha ka teistel tootjatel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing