Kaitsepolitsei tuvastas altkäemaksu ARKis, 10 inimest süüdi

04. juuli 2001, 09:48

Kaitsepolitsei viis lõpule eeluurimise 1999. aasta sügisel algatatud kriminaalasjas, mis algatati tänu Äripäeva poolt sooritatud altkäemaksu eksperimendile.

Kriminaalasjas uuriti altkäemaksuskeemi, kus Meeli Kaljusaare vahendusel oli võimalik autoregistrikeskusest altkäemaksu andmise eest saada juhiload ilma, et oleks pidanud sooritama liikluseeskirjade tundmise eksamit.

Kriminaalasjas on tuvastatud 144 kuriteo episoodi. Kriminaalasjast eraldati 26 kriminaalasja eraldi lihtmenetluse läbiviimiseks.

Lisaks Kaljusaarele saatis kaitsepolitsei kohtu ette Jaan Stoltsi, Enn Luuri, Riho Sillaotsa, Olav Pärna, Kaido Lemberit, Kadri Kõusaart, Rein Riisoja, Aivar Lagle ja Aive Oeselgi, kes kõik osalesid altkäemaksu pakkumises, vahendamises või saamises, võltsimises, selle organiserimises või kasutasid teadlikult võltsitud juhilube.

Kaitsepolitseinikud tuvastasid 1999. aasta sügisel algatatud kriminaalasja raames, et Tallinnas Lasnamäel elanud vahendaja Meeli Kaljusaare kaudu oli võimalik altkäemaksu eest osta eksamit tegemata autojuhiluba. Kaitsepolitsei avastas, et ainuüksi 1999. aastal said Kaljusaare vahendusel Pärnu ja Tallinna autoregistrikeskusest ebaseaduslikult juhiloa kümned inimesed.

Kaljusaare kodu läbiotsimisel leiti autokooli Radial tühje blankette, kuhu saab kirjutada juhiloa taotleja andmed autokooli eduka läbimise kohta. Keskmiselt maksis sellisel teel juhiloa saamine 3000 krooni, millele lisandus esmase juhiloa korral võltsitud autokoolitunnistuse eest 1500 krooni.

Kaitsepolitsei vahistas Kaljusaare mullu 12. mail Ikla piiripunktis ja sellest ajast saadik on naist vahi all hoitud. Kohus määras küll Kaljusaarele 300.000-kroonise kautsjoni, aga naine ei suutnud seda ära maksta.

Kaitsepolitsei tuvastas, et altkäemaksuvõrgus oli oluline roll ka Pärnu autoregistrikeskuse eksaminaatoril Enn Luuril ja Pärnu liikluspolitsei endisel töötajal Jaan Stoltsil, lisaks ootab kriminaalsüüdistus veel mitut autoregistrikeskuse ametnikku ning arvukaid pistiseandjaid.

Kaitsepolitsei saatis eeluurimise materjalid Pärnu prokuratuurile süüdistuskokkuvõtte kinnitamiseks. Edasi läheb kriminaalasi kohtusse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing