Gazprom kritiseerib teravalt ELi energiaturu liberaliseerimise kava

11. juuli 2001, 11:25

Maailma suurima gaasifirma, Vene Gazpromi uus juhtkond arvustab teravate sõnadega Euroopa Liidu energiapoliitikat.

Maailma gaasiäri rajaneb üldiselt pikaajalistel, enamasti 25aastastel tarnelepingutel, mis annavad gaasi tarbijale teatud kindluse, kuna uute leiukohtade hõlvamine ja gaasijuhtmete ehitamine nõuab suuri investeeringuid.

Nüüd väidab Gazpromi ekspordidirektor Juri Komarov Kommersant lehes, et Euroopa Liidu kavandatav energiaturu konkurentsile avamine lõhub seniste pikaajaliste lepingute süsteemi, sest rõhk pannakse lühiajalistele lepingutele ja nn spot-tehingutele.

Komarovi sõnul suhtuvad Venemaa ja Gazprom kahtlustega ka ELi ja Venemaa vahelisse energiakoostöösse, kuna kardavad, et see sunnib Gazpromi edaspidi avama oma gaasijuhtmed konkurentidele ja alandama ülekandetariife.

Samal põhjusel on ELi uut energiapoliitikat tauninud teine suur gaasitarnija Norra.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing