Kütusefirmad tegid ilma

Kaja Koovit 13. juuli 2001, 00:00

Fortune 500 kuuluvate maailma suurimate ettevõtete seas kujunes eelmine aasta edukaimaks nafta­ ja kütusefirmadele, kes hinnatõusust kasumeid lõikasid. Keskmiselt kasvas naftatöötlemistehaste käive mullu 39 protsenti ning kasum seejuures 124 protsenti ehk rohkem kui üheski teises tööstusharus.

Kõige paremini suutis olukorda enda kasuks pöörata Ühendriikide kütusegigant Exxon Mobil, kes Fortune 500 edetabelis tõusis kahe koha võrra ning lõpetas General Motorsi neli aastat kestnud valitsemisaja. Exxon Mobil hõivas esikoha ka suurima kasumiga ettevõtete edetabelis, teenides mullu ligi 18 miljardit dollarit ehk 325 miljardit krooni kasumit. Võrreldes aasta varasemaga kasvas Exxoni kasum 124%.

Edetabelis neljanda koha hõivanud Royal Dutch /Shell kasvatas mullu kasumit ligi poole võrra, teenides 233,1 miljardit krooni.

Hästi läks mullu ka ravimitööstusel, kus ettevõtete varade tootlus oli keskmiselt 17%.

Luuserite edetabelis haarasid juhtohjad tehnoloogiasektori ettevõtted. Peajagu oli kaotajate edetabelis teistest üle maailma suurim mobiilsideoperaator Briti Vodafone, kes jäi mullu ligi 265 miljoni krooniga kahjumisse.

Vt. ka tabelit: Suurima kasumiga ettevõtted möödunud aastal

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing